Chalva patří mezi oblíbené cukrovinky u východních a jižních národů. Není totiž pouze chutná, ale také zdravá. Dříve se navíc běžně vyráběla i u nás.
Kde a kdy se chalva objevila?
Chalva (halva) je řazena mezi nejstarší orientální cukrovinky, přičemž populární je do dnešních dnů. Jedná se o oblíbenou pochoutkou východních a jižních národů, jež může existovat už přes 1 000 let. Důležitá pro její popularitu byla obliba u osmanských Turků, kdy se rozšířila po celé jejich říši. Postupem času se ale dostala i do dalších částí světa, a to včetně území Střední Evropy.
Kde chalvu ochutnat?
Možná vás překvapí, že chalva byla u nás dříve také oblíbenou cukrovinkou. Před druhou světovou válkou se v tehdejším Československu dokonce vyráběla. Válečná léta ovšem její výrobu ochromila a následně už nebyla obnovena, minimálně ne v širší míře. Koupit si ji ovšem můžete i dnes, a to v supermarketech a dalších obchodech, ale třeba také v mnoha čajovnách.
Jednotlivé ingredience
Základem pro výrobu chalvy jsou sezamová (a někde i slunečnicová) semínka, která se opraží. Ke slazení se používá cukr nebo med. Tato pochoutka existuje v mnoha variantách, protože se používají různé suroviny k dochucení. Uplatnění nachází kakao, čokoláda nebo vanilka. Využívány jsou rovněž ořechy (např. pistácie) a zajímavou ingrediencí může být i sušené či kandované ovoce.
Chalva z hlediska zdraví
Chalva není jen oblíbenou pochoutkou, ale ceněna je i pro svou nutriční hodnotu. Díky obsahu semínek se v ní vyskytují např. zdraví prospěšné tuky. Tato cukrovinka navíc neobsahuje mléko ani mouku, takže je vhodnou pochoutkou pro jedince s nesnášenlivostí laktózy a lepku. Zdravějším sladidlem než cukr je med, ale existují i varianty, které jsou slazeny stévií.
Zajímavosti o chalvě
- Název „chalva“ či „halva“ pochází z arabského hilwa, což znamená prostě „sladký“.
- V předválečném Československu byla chalva běžně k dostání na poutích a jarmarcích.
- Původní receptura obsahovala i výluh z rostlin obsahující saponiny (heteroglykosidické sloučeniny).
- Pokud patříte k lidem s nesnášenlivostí laktózy, vězte, že některé varianty mohou obsahovat sušené mléko.
- K výrobě chalvy se často používá tahini (pasta ze sezamových semínek). Někdy ale nachází uplatnění i luštěniny a zelenina.