Říká se jí šup šup buchta, nebo také šup bába. Jde o jednoduché jídlo, které doma pekly už babičky před 50 lety. V některých rodinách se tradice dodržuje dodnes a i vy si můžete podle jednoduchého receptu pokrm připravit doma.
Šup šup buchta vznikla původně pravděpodobně jako způsob, jak se zbavit kompotů a zavařenin, které se v rodinách nestíhaly spotřebovat. Minimálně tak to popisuje Český rozhlas Brno, který zveřejnil recept od starší ženy ze Svatobořic.
Verzí buchty je ale samozřejmě několik a neexistuje jeden jediný recept. Jídlo se dá různě upravovat podle toho, co máte rádi. K základu, který vám nyní představíme, tak snadno můžete využít i vlastní fantazii.
Buchta s kompotem
Na přípravu šup šup buchty budete potřebovat 4 vajíčka, 300 gramů moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 400 gramů polohrubé mouky, prášek do pečiva, litr ovocného kompotu a sklenici s džemem podle chuti.
Je úplně jedno, jaký kompot využijete. Pokud nemáte doma džem, nalijete do těsta kompot i se šťávou, který celou směs krásně zjemní a buchta bude díky tomu vláčná. Pokud nemáte kompot, použijte naopak marmeládu a klidně i čerstvé kousky nějakého měkčího ovoce.
Šup šup hotovo
Jak název napovídá, buchta je hotová opravdu raz dva. Nejprve smícháte vejce, oba cukry, mouku a prášek do pečiva. Do směsi pak nalijete kompot a zapracujete marmeládu.
Celé to potom nalijte na vymaštěný plech vysypaný hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte buchtu zhruba 40 až 45 minut. Na závěr ji můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem či oříšky.
Šup šup buchta je jednoduchá, rychlá a díky kompotu a marmeládě má ojedinělou chuť. Podává se se šlehačkou, zdobit ji můžete čerstvým ovocem, nebo třeba opět zbytky kompotu.
Zdroj: Český rozhlas Brno, Top recepty, Česká televize
Autor: Šárka Cvrkalová