Indická kuchyně je známá pro své exotické chuti a mnohdy velmi ostrá jídla vonící po kari a kurkumě. Existuje ale dietní plán založený na jídlech z této části světa, se kterým možná poznáte pokrmy, o kterých jste nikdy neslyšeli.
Indická dieta pomohla už mnoha lidem. V Indii podle serveru Stylecraze trpí obezitou více než 130 milionů lidí. Díky čtyřtýdennímu jídelnímu plánu se ale mnohým už podařilo kila shodit a zapracovat tak na svém zdraví.
Vhodná pro vegetariány
Vzestup obezity a s ní souvisejících nemocí podnítil v Indii potřebu vytvořit speciální dietu, která by pomohla lidem rychle shodit nějaké ty kilogramy.
Jedná se o čtyřtýdenní plán, během kterého člověk konzumuje především vegetariánská jídla plná zeleniny, která ale díky tradičním indickým chutím zaujmou. Nejde tak o to, že by člověk trpěl, naopak si zdravě pochutná.
Co se týče potravin, které byste měli při indické dietě zařadit do jídelníčku, jedná se podle serveru Healthline především o čočku, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce a zdravé tuky, které jsou například v avokádu či kokosovém oleji.
Naopak se nedoporučují konzumovat ryby ani jiné druhy masa, překvapivě pak ani vajíčka. Co se týče koření, do popředí se v tomto případě dostává kmín, kurkuma či zázvor.
Ne všichni odborníci dietu podporují
Podle serveru Times of India má dieta také svá rizika. Odborníci se obecně neshodují na tom, zda u zdravých lidí může fungovat. V případě Indů, kteří jsou zvyklí jíst zcela jinou stravu, je posun v tomto případě k lepšímu. Jak je to ale u zbytku světa?
Vyřadit úplně z jídelníčku maso a vajíčka podle odborníků není vhodné. Při indické dietě se totiž do těla dostane daleko méně proteinů a bílkovin, než potřebujeme. Je tak možné, že člověk po měsíci zhubne nějaká ta kila, hrozí mu ale jiná zdravotní nebezpečí a mimo jiné pravděpodobně nastane také jojo efekt.
Zdroj: Healthify Me, Healthline, Stylecraze, Times of India
Autor: Šárka Cvrkalová