Plněné knedlíky jsou jedním z pokrmů, který nedílně patří i k české kuchyni. Připravit si je přitom můžete na desítky různých způsobů.
Krátký pohled do historie knedlíků
Možná vás překvapí, že původně se knedlíky těm dnešním skoro vůbec nepodobaly. Tento název totiž nesly kuličky či šišky z nasekaného masa, jež byly smaženy na sádle. Později se začala používat i mouka (zhruba v 17. století), nicméně stále se pekly. Teprve v dalších staletích získaly svou dnešní podobu, přičemž začaly vznikat nejrůznější varianty. Vznikly tak i plněné knedlíky.
Druhy plněných knedlíků
V současné době skutečně existuje mnoho druhů knedlíky, což platí i pro plněné varianty. Zakoupit si, objednat v restauraci anebo si doma připravit tak můžete špekové, houbové či ovocné knedlíky, přičemž si je možné vytvořit i plněné bramborové knedlíky. Udělat si je tedy lze sladké i slané, lehčí i těžší, zdravější i zdraví méně prospěšné. Záleží pouze na tom, čemu dáváte přednost.
Bramborové knedlíky plněné uzeným
Bramborové knedlíky plněné uzeným jsou českou klasikou. Doporučuje se použít uzenou krkovici a pak už stačí jen brambory, vejce, krupice, mouka a sůl. Vytvořené kuličky stačí vložit do vroucí vody a vařit zhruba 10 minut. Poté už vodu pouze slijete a budete podávat. Nic ovšem nezkazíte, když knedlíky na talíři přelijte nadrobno nakrájenou cibulkou, kterou předtím osmažíte na sádle dozlatova.
Plněné knedlíky z hlediska zdraví
Jelikož existují plněné knedlíky v mnoha variantách, je jasné, že se u nich zdravotní i výživová hlediska mohou dosti lišit. Výše zmíněné bramborové knedlíky plněné uzeným např. nejsou úplně optimální, protože uzeniny našemu organismu neprospívají. Ovocné knedlíky na druhou stranu mají zdravější náplň, nicméně zase obsahují mnoho cukrů, jenž by se ve zdravém jídelníčku také neměl příliš vyskytovat.
Zajímavosti o plněných knedlících
- Plněné knedlíky nejsou klasickou pouze u nás. Tak např. v Bělorusku, Litvě či Polsku se tradičně připravují kalduny, tedy knedlíky z nekvašeného těsta plněné masem, houbami či dalšími ingrediencemi.
- Slané varianty plněných knedlíků se často konzumují s nějakou přílohou. Výše zmíněné bramborové knedlíky plněné uzeným se kupříkladu podávají se zelím či se špenátem.
- Při přípravě houbových knedlíků je možné využít klasické lesní houby. Do náplně se ovšem často přidávají špek nebo slanina.
- V současné době si je ovšem bez problémů možné připravit i bezmasé varianty slaných knedlíků. Existuje totiž mnoho rostlinných alternativ masa.
- Na mnoho způsobů si lze připravit i ovocné knedlíky. Použít můžete jahody, třešně, višně, ostružiny, borůvky, švestky anebo meruňky.