V Portugalsku ho znají pod názvem Bolo De Laranja, u nás bychom řekli, že jde o obyčejný pomerančový koláč. I když se na první pohled může zdát, že nejde o nic výjimečného, ve skutečnosti se jedná o pochoutku, která je v zemi jedním z nejoblíbenějších dezertů.
Na jeho přípravě není nic komplikovaného. Pokud si ho chcete vyzkoušet udělat doma i vy, abyste pochopili, co přesně na něm Portugalci vidí, prakticky nic vám v tom nebrání.
Pomeranč je velmi zdravé ovoce plné vitamínu C. I když koláč je sladký a jde trochu o kalorickou bombu, můžete se při jeho konzumaci utěšovat tím, že do těla dostáváte také něco pozitivního.
Do hodiny hotovo
Podle receptu na stránce Foodess vám příprava těsta zabere 20 minut, samotné pečení koláče pak maximálně 40 minut. Celkově byste tak měli mít během do hodiny hotovo.
Na přípravu jídla budete potřebovat 150 gramů másla, 250 gramů cukru, 4 větší vajíčka, 3 pomeranče, 250 gramů mouky, prášek do pečiva a moučkový cukr na dozdobení koláče.
Zvládne to i začátečník
Nejprve si vyšlehejte máslo a cukr do světlé tuhé hmoty. Do té přidejte vaječné žloutky a pečlivě je do směsi zašlehejte. Pak přidejte šťávu ze tří pomerančů a trochu čerstvé nebo sušené pomerančové kůry.
V druhé míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva. Potom vše přidejte k máslové směsi a opatrně, ale poctivě promíchejte. Z bílků si udělejte sníh a přidejte ho do dortového těsta.
Následně těsto dejte do připraveného pekáče a pečte 40 minut na 180 °C. Jídlo nakonec na talíři dozdobte plátky pomeranče, šlehačkou či čokoládovou polevou. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou.
Zdroj: Foodess, YouTube, Portugese Recipes
Autor: Šárka Cvrkalová