Cibetková káva: Drahá delikatesa, jejíž původ odrazuje od ochutnání

Zdroj: Shutterstock

Cibetková káva je jedním z nejdražších nápojů svého druhu na světě. Může za to pravděpodobně způsob její přípravy, který zároveň mnoho lidí od jejího ochutnání odrazuje či mu ho znechutí. Káva se totiž připravuje ze zrn, která prošla trávicím traktem cibetek.

Cibetka je středně velká šelma, která se jinak nazývá také ovíječ skvrnitý. Tento živočich se živí malými bobulemi, miluje ale mimo jiné také plody kávovníku. Zrna kávy jeho trávicím traktem prochází nerozložená.

Jen 1000 kilogramů ročně

Díky tomu, že projdou kávová zrna trávicím traktem cibetek, získávají jedinečnou chuť. I proto je nápoj jedním z nejvyhledávanějších na světě. Pro svou cenu je ale pro mnoho lidí jen špatně dostupný.

Server Český rozhlas Radiožurnál uvádí, že za kilo cibetkové kávy zaplatíte běžně i 25 000 korun. Ačkoli existují farmy, kde jsou cibetky chovány, stále převažuje tradiční produkce, kdy sběrači hledají trus ovíječe.

Ročně se tak kávy vyprodukuje jen zhruba 500–1000 kilogramů. Dá se sice sehnat i v českých obchodech, pokud si ji ale budete chtít pořídit, pořádně se plácnete přes kapsu.

Jak vlastně káva chutná?

Cibetky se živí celými plody kávovníku. Jejich trávicí ústrojí nicméně stráví jen dužinu a samotná zrna vyloučí. V tu chvíli na ně působí enzym zvaný proteáza, který zjemňuje jejich chuť.

Server Enjoy Java popisuje kávovou chuť jako něco mezi karamelem a čokoládou. Pro mnoho lidí jde o jedinečný zážitek, na druhou stranu ale proces výroby kávy velkou část osob jistě odradí.

V současné době je podle webu Lifestyle Asia největším producentem cibetkové kávy Indonésie.

Zdroj: Lifestyle Asia, Český rozhlas Radiožurnál, Enjoy Java, Cafe Montana

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz