V zahraničí se dračí vejce dělají poměrně často. V USA bývají součástí téměř každého grilování. V České republice to tolik rozšířený pokrm není, až si o něm ale něco přečtete, možná ho do svého jídelníčku zařadíte i vy.
Název jídla má dvě vysvětlení. Tím prvním je to, že se skutečně jedná o pokrm ve tvaru vajíčka, které je díky slanině načervenalé a podobá se bájným vejcím z filmů a pohádek.
Zároveň je ale základem jídla také jalapeño paprička, která je ostrá, a po jejím pozření tak budete mít možná pocit, že se i z vás na malý okamžik může stát drak chrlící oheň.
Kombinace, která nezklame
Na přípravu dračího vejce budete potřebovat ostré papriky, sýr, kuřecí maso, slaninu a omáčku podle chuti. Nejčastěji se používá BBQ omáčka nebo nasládlá medová omáčka.
Dračí vejce je jídlo zkombinované ze surovin, které k sobě dokonale ladí a prakticky nikdy nezklamou. Ostrou papriku naplníte sýrem nebo si vytvoříte z roztaveného sýru kuličku, do které papriku nasekáte.
Tu potom zabalíte do plátku kuřecího masa, který ze všech stran dobře obložíte slaninou. Vzniknout by vám mělo jakési vajíčko, které je ideální dělat na grilu a potírat ho během procesu pravidelně omáčkou. Dá se ale upéct i v troubě.
Domácí omáčka
Dračí vejce se může podávat s pečenými brambory, daleko častěji se ale jí jen s opečeným chlebem. Pokud si na něm chcete opravdu pochutnat, doporučujeme ho podávat s domácí omáčkou.
BBQ omáčku připravíte z protlaku, cibule a česneku, které společně prohřejete na pánvi. Přidáte cukr, ostrou papriku, trochu kečupu a podle chuti také citron a hořčici. Vše společně povaříte asi 15 minut a máte hotovo.
Zdroj: All Recipes, Food Network, Yummy Tummy, BBQ Hero
Autor: Šárka Cvrkalová