Pro někoho obyčejná vanilka, která není ničím zajímavá. Její původ a pěstování jsou však zajímavé více než dost a vysvětlují, proč vanilka patří mezi druhé nejdražší koření na světě.
Vanilka pochází z rostliny jménem Vanilla planifolia, která patří do čeledi orchidejí. Z více než 25 tisíc druhů orchidejí je vanilka jediná, která se využívá v zemědělství.
Aztékové první nebyli
Vanilka obsahuje více než 200 různých chuťových sloučenin, a tedy je neprávem označována za jednoduchou.
Původ vanilky je však velmi sporný, jak vám následně ukážeme. Musíme se ponořit hluboko do historie, abychom si jej trochu přiblížili.
Dle serveru The Daily Meal si mnozí myslí, že vanilku objevili Aztékové. Její původ je však ve skutečnosti mnohem starší. V 15. století žil v mexických horách kmen Totonaků a právě ten měl jako první pěstovat vanilku pro léčebné a náboženské důvody.
Dle legendy byli bohyně a její pozemský milenec zabiti za zakázanou lásku a z jejich krve vyrašily první vanilkové orchideje.
Soudě podle některých spisů měli vanilku používat už staří Mayové, tedy dlouho před kmenem Totonaků, ale s jistotou se to neví.
Co se ví určitě, je, že když v roce 1427 kočovní Aztékové přepadli kmen Totonaků, zabrali jim právě vanilku.
Hurá do Evropy a celého zbytku světa
Jedno prvenství však přeci jen Aztékům náleží – byli první, kdo objevil její afrodiziakální vlastnosti. Také byli nejspíše první, kdo smíchali vanilku s kakaem a vytvořili tak nápoj podobný dnešní horké čokoládě.
Netrvalo dlouho a čokoláda se rozšířila do Evropy, čímž se rozšířila po celém světě i vanilka.
Dle serveru Thrillist pak lékarník anglické královny Alžběty Hugh Morgan objevil, že se dá vanilka využít i samostatně. Díky němu se tak rozšířila nejen jako součást čokolády.
A jedna zajímavost na závěr. Snahy o pěstování vanilky v roce 1700 selhávaly a nikdo nevěděl, co s tím. Byl to 12letý otrok jménem Admond Albius, kdo zjistil, že lze vanilku opylovat ručně.
Jeho pracné techniky se používají dodnes. Je to také jeden z důvodů, proč je vanilka tak drahá.
Zdroje: The Daily meal, Thrillist, National Geohraphic
Autor: Soňa Jiroutová