Jablečný štrúdl u nás patří k velmi oblíbeným moučníkům. Při jeho přípravě však nemusíte použít jen jablka, protože existuje mnoho dalších variant.
Kde se štrúdl vzal?
Možná vás překvapí, že původ štrúdlu je nutné hledat u osmanských Turků, kteří měli rádi pečivo z listového těsta, jemuž říkali börek. Při své expanzi do Evropy si se sebou vzali i své oblíbené pokrmy, z nichž mnohé zachutnali i lidem na podrobeném území. Spojit listové těsto s jablky, skořicí a rozinkami napadlo některé jedince v Rakousku, přičemž k tomu došlo na konci 17. století.
Kde závin ochutnat?
Prakticky všude. Pochutnat si na něm můžete v cukrárnách a vyskytuje se i na jídelním lístku mnoha restaurací, a to mezi dezerty. Pořídit si jej přitom můžete i v obchodech, kde naleznete také směs koření na jeho přípravu. K dispozici dokonce máte i kávu s touto příchutí. Vzhledem k tomu, že si je jablečný závin jednoduché připravit doma, však dává mnoho lidí přednost vlastnoručně vyrobenému moučníku.
Jablečný závin a další varianty
Nejběžnější variantou je ta původní, tedy jablečný závin, který obsahuje kromě jablek i skořici, rozinky, cukr a mnohdy také ořechy či rum. V současné době jsou však oblíbené i další druhy. Existuje tedy rovněž višňový, makový či tvarohový závin. Velmi populární jsou navíc i varianty, které nejsou sladké. Mezi ně patří např. slaný závin se špenátem, ale použít lze v podstatě jakékoli ingredience.
Závin z hlediska zdraví
Štrúdl patří mezi zdravější dezerty. Není totiž prakticky vůbec tučný, neboť neobsahuje vejce ani mléko. Pokud chcete, aby byl jablečný závin zdravější, uberte cukru (případně použijte třtinový cukr na místo bílého), za to přidejte ořechy (např. vlašské anebo mandle). Pro další varianty přitom platí prakticky to samé, ačkoli tvarohový závin už je poněkud více tučný než původní recept.
Zajímavosti o štrúdlu
- Český název „štrúdl“ pochází z německého Strudel. Toto slovo znamená „vír“ (např. vodní), který tento moučník svým tvarem částečně připomíná.
- Štrúdl patří v češtině mezi hovorové výrazy, správně je tedy „jablečný závin“. Někdy se přitom dokonce používá i ženský rod, tedy „štrúdle“.
- Ačkoli se toto slovo převzaté z němčiny často píše s kroužkovaným „u“, správnou variantou je čárkované „u“.
- U nás je velmi oblíbený tento moučník s moučkovým cukrem. Jinde se ovšem podává např. se šlehačkou nebo se zmrzlinou.
- Při přípravě závinu nemusíte použít pouze listové těsto. Existují i recepty s kynutým, taženým anebo s bramborovým těstem.