Maďarská zelňačka neboli korhelyleves je skvělou pomocí po flámu. Nejen v Maďarsku je oblíbená zejména po silvestrovské noci. Pokud tedy před sebou máte nějaký večírek, připravte si tuto polévku předem, protože druhý den je ještě chutnější.
Pomohla polévka římské armádě?
Historie maďarské zelňačky sahá podle některých zdrojů až do Římské říše, uvádí Hungary Today. Někdy kolem roku 35 př. n. l. se římští dobyvatelé zmocnili provincie Panonie, která se stala strategicky významnou oblastí především díky starověké obchodní stezce známé jako jantarová stezka.
Tehdy zřejmě do tábora jedné z legií dorazil Dubitatius, římský kuchař s mimořádně důležitou úlohou zajišťovat zdraví a výživu vojska, spolu se svým pomocníkem Grumiem. Jednoho dne zásoby potravin legie zmizely a Dubitatius s Grumiem si všimli, že jim zbylo jen zelí. Rozhodli se tedy uvařit zelňačku. Pokrm měl obrovský úspěch a druhý den byla armáda plná energie.
Nebo využívali polévku proti kocovině kněží?
Slovo korhely označovalo člověka, který byl často opilý. Výraz je však obzvláště zajímavý, když uvážíme, že slovo korhely pochází z německého slova Chorherr, jehož původní význam označoval šlechtice sedící na půdě kostela během mše. Typicky to však byli duchovní, kteří obývali horní patro kostela.
Podle další legendy tak pokrm pochází od duchovních, v jejichž zahradách se vždy pěstovalo zelí. Vzhledem k tomu, že se duchovní zabývali také vařením vína a šampaňského, lze logicky předpokládat, že vymysleli polévku, která by dokázala zmírnit účinky alkoholu.
Recept na maďarskou zelňačku
Maďarskou zelňačku vařili také Kluci v akci. K její přípravě potřebujete 500 gramů masa z uzeného vepřového kolena, 300 gramů kysaného zelí, 1 cibuli, 50 gramů sádla, 1 lžíci sladké mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 litru vývaru z masa a láku z kysaného zelí, 200 gramů debrecínské klobásy, mletý pepř, sůl, chilli papričku a 200 gramů zakysané smetany.
Maso z vývaru nakrájejte, vývar si ponechte do polévky. Zelí vymačkejte a šťávu si také dejte stranou. Zelí nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky, orestuje na sádle, zaprašte moukou, přidejte papriku a za stálého míchání přilijte vývar a šťávu od zelí. Vařte asi 20 minut. Ke konci přidejte maso, zelí, kolečka klobásy, pepř, sůl, chilli papričku a 10 minut provařte. Při servírování přidejte do talíře s polévkou zakysanou smetanu.
Zdroj: Kluci v akci, Hungary Today, Food Tour Budapest
Autor: Dominika Jandorová