Mnozí historici se domnívají, že mrkvový dort vznikl ve středověku, kdy byl nedostatek cukru a jiných sladidel. Následně se stal oblíbeným dezertem vyšších vrstev a dnes si na něm pochutnáváme všichni.
Od chudých po bohaté
Mrkvový koláč možná na první pohled vypadá jako dezert pro chudé masy, které vynalézaly úsporné způsoby, jak co nejlépe využít vzácné chutě. V případě mrkvového koláče však nic nemůže být vzdálenější pravdě.
George Washington podával mrkvový dort na večírcích. Velmi populární byl recept Antoinea Beauvillierse, bývalého kuchaře Ludvíka XVI., který následně kopírovaly francouzské kuchařky pro bohaté. V USA na počátku 20. století připravovali pekaři mrkvový dort jako exotickou německou pochoutku.
Jinými slovy, mrkvový dort byl jídlo pro vyšší vrstvy. I když se o přesném tvůrci moderního mrkvového dortu vedou spory, všichni se shodují, že pochází ze středověké evropské kuchyně z dušeného nebo vařeného mrkvového „pudinku“, ve kterém se pomalým vařením zvýraznily přírodní cukry mrkve, obohatil se kořením a spojil se moukou a vejci. Mnoho lidí tehdy používalo mrkev jako levnější alternativu cukru.
Hrníčkový mrkvový dort
Receptů na mrkvové dorty existuje mnoho. Jeden najdeme také na webu Vařila myšička. Na těsto budete potřebovat 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve, 2 hrnky polohrubé mouky, 4 vejce, ¾ hrnku oleje, 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 hrnek cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu (když nemáte, tak 1 vanilkový cukr) a 1 lžičku skořice.
Na krém si připravte 2 kelímky (500 gramů) mascarpone, 125 gramů změklého másla, 1 kelímek (200 gramů) zakysané smetany a 2 lžíce medu.
Vejce ušlehejte s cukrem a olejem. Následně přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt (cukr), skořici, nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Těsto pečte v dortové formě na 180 °C asi půl hodiny.
Mezitím si připravte krém. Mascarpone smíchejte se smetanou, máslem a medem. Před nanesením na dort dejte krém na chvíli ztuhnout do lednice. Zchladlý korpus podélně překrojte na půlky. Polovinu krému naneste na spodní část korpusu, druhou potřete vršek dortu.
Zdroj: Vařila myšička, Taste, Daisy Flour
Autor: Dominika Jandorová