Máloco je tak ošidné jako hodnocení pokrmů. Chutě má holt každý jiné. Dohadování se o tom, které jídlo je lepší, se stalo předmětem i některých legendárních filmových scén. Přesto se web Taste Atlas pokusil o sestavení žebříčku nejhorších pokrmů na světě.
Česká jídla si polepšila
V seznamu 100 nejhůře hodnocených jídel z celého světa se objevily také dvě položky z České republiky. Dne 11. února se podle Extra na 21. místě umístil rýžový nákyp a rybí polévka si vysloužila dokonce 19. pozici.
Po zveřejnění takto krutého hodnocení se však Češi zřejmě rozhodli, že to tak nenechají, a naběhli na Taste Atlas zvednout těmto dvěma pokrmům hodnocení. Ke dni 15. února dosáhl rýžový nákyp hodnocení 3 a rybí polévka 2,9.
Jelikož se do seznamu stovky nejhorších dostaly pokrmy s maximálním hodnocením 2,8, nemá v něm nyní Česká republika žádného zástupce. Těžko říci, jestli si rýžový nákyp a štědrovečerní polévka opravdu zasloužily tak kruté umístění. Vždyť i v pořadu Jak nás vidí svět na internetové stanici Stream si po počáteční nedůvěře vysloužily celkem hezké hodnocení.
Nejhorší trojka
Když se podíváme na nynější „stupně vítězů“, na bronzové příčce najdeme ruský salát Indigirka, který se připravuje z mražených ryb nakrájených na kostičky, dále z cibule, oleje, soli a pepře.
Stříbrnou příčku drží islandský národní pokrm z fermentovaného masa žraloků. Často je považován za jídlo pro odvážné, protože vysoký obsah čpavku vyvolává dávení.
Na prvním místě se pak umístil norský sýr vyráběný z odstředěného kravského mléka. Na povrchu sýru se tvoří specifická plíseň, díky které má štiplavou chuť. Pořadí je platné k polovině února, ale vzhledem k tomu, že lidé mohou stále hlasovat, bude se jistě měnit.
Výběr dalších pochoutek
Některá jídla však ze žebříčku pravděpodobně jen tak nezmizí. Jednou z nejvíce odpudivých pochoutek jsou kambodžské tarantule smažené v rozpáleném oleji a podávané s čerstvými bylinkami na lůžku z rýže nebo nudlí.
Spotřebitelé jsou varováni, aby nekousali do břicha, které obsahuje vnitřní orgány a tělní tekutiny pavouků. Chuť chlupatých nohou je popisována jako něco mezi treskou a kuřetem.
Asi ani polská polévka Czernina nezíská davy příznivců. Základ tvoří kachní nebo husí krev konzervovaná v octu, aby se nesrazila. Dalšími typickými přísadami jsou sušené ovoce a různé druhy koření, například hřebíček a nové koření.
Velmi neobvyklé chutě mají také v USA. Jednou z amerických specialit, která se dostala do seznamu, jsou proužky slaniny, které se upečou dokřupava, namočí do čokolády a nechají vychladnout, dokud čokoládová poleva neztuhne.
Zdroj: Jak nás vidí svět, Extra, Taste Atlas
Autor: Dominika Jandorová