Parma obecná je ryba, které se běžně vyskytuje i v českých řekách. Ačkoli je její maso poměrně chutné, jeho konzumace má určitá úskalí.
Rozšíření parmy obecné
Parma je ryba z čeledi kaprovitých, která může dorůstat do délky zhruba půl metru a váží až 2 kg. Vyskytuje se přitom v mnoha evropských řekách, a to především v západní a střední Evropě. Loví se tedy např. ve Španělsku, Francii, Anglii, ale také ve většině středoevropských států. Běžně se proto vyskytuje i v českých řekách, ačkoli někde je vzácná a bývá celoročně chráněna.
Kde maso parmy ochutnat?
Parmu obecnou v běžných obchodech jen tak neseženete a v nabídce ji obvykle nemají ani restaurace. Ochutnat ji tak mohou především rybáři. Bývá však předmětem zejména sportovního rybaření, protože se jedná o velmi silné a vytrvalé ryby, jejichž zdolání bývá jedinečným zážitkem. Obvykle se však následně opět vypouští, protože v kuchyni nejsou příliš využívány.
Parma v kuchyni
Parma obecná patří mezi kaprovité ryby, takže si ji můžete připravit stejně jako „klasického“ kapra, disponuje totiž chutným masem. Můžete si ji tedy usmažit, a to i v trojobalu, ale najít může i další uplatnění. Musíme ovšem upozornit, že je nutné co nejdřív z ryby odstranit vnitřnosti. Navíc maso rychle umístěte do ledničky, protože se dosti rychle může zkazit.
Parma obecná z hlediska zdraví
Ačkoli je parmí maso poměrně chutné, je nutné upozornit na některá úskalí. Předně se nejedná o příliš kvalitní maso, takže z hlediska zdraví je vhodné preferovat jiné druhy ryb, jako je např. kapr, losos nebo tuňák. Navíc obsahuje hodně drobných kůstek. Nejhorší ovšem je, že parmy kumulují velké množství škodlivin, a to včetně rtuti. Tyto látky se nicméně nacházejí především ve vnitřnostech.
Zajímavosti o parmě obecné
- Ačkoli váží parmy obecné v průměru 1 až 2 kg a délka se pohybuj kolem půl metru, někteří jedinci váží 9 kg a mohou dorůstat do délky až 1 m.
- Rekordní úlovek byl učiněn v roce 1858 v německém Salzbachu. Tehdy ulovená ryba disponovala vahou 12,75 kg!
- Vzhledem k tomu, že se ve vnitřnostech parmy kumulují škodliviny, bývá někdy využívána jako bioindikační organismus. Vypovídá totiž o toxicitě té které řeky.
- Jikry a mlíčí parem jsou jedovaté. To platí především v období tření.
- Parmu obecnou je možné usmažit na pánvi, anebo upéct v troubě, a to ideálně na rozpáleném másle.