Pro naše babičky bylo velmi důležité využít období hojnosti a dostupné potraviny si uchovat na horší časy. Dnes již sice můžeme většinu surovin pořídit celoročně, ale zelenina ze supermarketu se zkrátka nedá srovnávat s tou domácí. Proto si ukážeme dva způsoby na zakonzervování zeleniny.
Zelenina konzervovaná v soli
Jedním z nejstarších způsobů, jak uchovávat potraviny, je použití soli. Sůl potraviny dehydratuje a zajistí tak suché prostředí, ve kterém se mikroorganismy nemohou rozmnožovat. Proto je důležité, aby byla sůl suchá a čistá.
Budete-li konzervovat kořenovou zeleninu, můžete použít mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek. Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, případně nastrouhejte. Zeleninu dejte do mísy a přidejte sůl – na 1 kilogram mrkve a petržele použijte 30 deka soli. Směs pečlivě promíchejte a napěchujte do uzavíratelné sklenice. Před smícháním se solí můžete zeleninu osmahnout na másle.
Zakonzervovat můžete také kopr. Z kopru po opláchnutí oberte části s lístky a nasekejte je. Na 1 kilogram kopru budete potřebovat 20 deka soli. Sůl s koprem promíchejte a napěchujte do uzavíratelné sklenice.
Před použitím zeleniny konzervované v soli je dobré směs propláchnout přes sítko, aby došlo k odstranění většiny soli a jídlo nebylo přesolené. Zeleninovou směs můžete použít jako základ do polévek nebo omáček. Zelenina vydrží v soli několik měsíců.
Zelenina konzervovaná v sádle
Další ze způsobů uchovávání zeleniny představila Vladimíra Jakouběová na Českém rozhlase. Paní Jakouběová použila po jednom kusu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a cibuli, na dochucení celerovou a petrželovou nať a samozřejmě sádlo.
Nejprve si připravte zeleninu – očistěte ji a nastrouhejte na hrubo. Cibuli nakrájejte na kolečka. V pekáčku rozpalte sádlo, osmahněte cibuli, přidejte ostatní druhy zeleniny a též osmahněte. Měkkou zeleninu osolte a dejte vypéct do trouby.
Zelenina by měla zhoustnout a zbavit se šťávy. Zeleninou naplňte sklenice, zalijte rozpuštěným sádlem a nechte vychladnout. Po vychladnutí sklenice uzavřete víčkem a uchovávejte v chladnu a temnu. Zeleninu v sádle můžete použít do omáček, polévek nebo pod maso.
Zdroj: Labužník, Česká televize, Český rozhlas
Autor: Dominika Jandorová