Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví

Zdroj: Shutterstock

Máme pro vás další recept na sladký druh pečiva, tentokrát se zaměříme na španělský chléb mallorca. Za jeho vznik vděčíme pravděpodobně židům a díky poměrně snadné přípravě se hodí na domácí pečení.

Odkud se mallorca vzala?

Nadýchaná a příjemně sladká mallorca se vyvinula z chleba ensaïmadas a poprvé byla zdokumentována na konci 18. století, i když se pravděpodobně připravovala už několik století předtím.

Františkánský mnich, který sbíral a zaznamenával řadu receptů z Baleárských ostrovů, východního španělského souostroví, k němuž patří i Mallorca, zaznamenal, že tamní pekaři rozváleli kynuté těsto, potřeli ho sádlem (katalánsky se mu říká saïm, z čehož pochází původní název chleba), vytvarovali ho do charakteristického závinu a pekli, dokud nevykynulo a nezezlátlo.

Prvními pekaři chleba byli pravděpodobně židé. Zatímco první chleby se pekly na košer másle nebo oleji, podle webu Saveur existují záznamy o tom, že během masakrů a pronásledování vedených katolickou církví ve 14. a 15. století přešli židé na pečení na sádle, což bylo rozhodně proti jejich víře. Zatímco mnozí židé nadále praktikovali svou víru v utajení, někteří vařili na sádle, aby přesvědčili církev o své loajalitě.

Jakou použít mouku?

Při poctivé přípravě chleba mallorca se používá chlebová mouka. Chlebová mouka má více lepku než normální mouka, a proto je k výrobě chleba ideální. Právě lepek dodává pečivu vzdušnou strukturu.

Pokud chlebovou mouku nemáte k dispozici, můžete použít i normální hladkou mouku. Těsto sice tolik nevykyne, ale chuť se nijak výrazně nezmění.

Recept na mallorcu

Na přípravu chleba mallorca budete potřebovat 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí, 1/2 šálku teplé vody, 3/4 šálku teplého mléka, 1/2 šálku rozpuštěného másla a 4 lžíce na potření chleba, 1/3 šálku cukru, 1/4 lžičky soli, 3 žloutky z velkých vajec, 3 a 1/2 až 4 šálky hladké mouky, 1 lžičku vanilkového extraktu a moučkový cukr na posypání.

V míse nasypte droždí do teplé vody. Směs nechte asi 5 minut stát, dokud není napěněná. Přidejte mléko, 1/2 hrnku rozpuštěného másla, cukr, sůl, žloutky a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte.

Za stálého míchání postupně přidávejte mouku a přidávejte jí jen tolik, aby mělo těsto stále tekutou konzistenci. Mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechte 1 a 1/2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopte. Na pomoučené desce ho rozválejte na obdélník. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Podélnou stranu těsta nakrájejte pomocí nože nebo kráječe na pizzu na dva až třícentimetrové proužky.

Proužky těsta srolujte do spirál.  Uspořádejte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 12 až 18 minut nebo dokud těsto lehce nezezlátne. Povrch posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Saveur, Women Scribbles, Sense Edibility

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz