Nevíte, co s jablky? S vídeňským jablečným koláčem chybu neuděláte

Zdroj: Shutterstock

Máme pro vás další recept na dezert. Tentokrát se vypravíme k našim rakouským sousedům a necháme se inspirovat jejich vídeňským jablečným koláčem, který připomíná oblíbený jablečný štrúdl.

Vše začalo ve Vídni

Jablečný štrúdl má podle webu Culture Trip své kořeny v 17. století, přičemž první známý recept na štrúdl pochází z roku 1696 a dochoval se v knihovně vídeňské radnice.

Ačkoliv je spojován hlavně s Rakouskem, dříve Rakousko-Uherskem, je pravděpodobné, že při jeho vzniku spolupracovaly různé kultury. Jablečný koláč poté pravděpodobně navazuje na oblibu jablečného štrúdlu.

Ingredience na vídeňský jablečný koláč

Na náplň jablečného koláče podle receptu uvedeného na webu My Best German Recipes budete potřebovat 1,5 kilogramu jablek, kůru a šťávu z 1 citronu, 3 lžíce vody, 100 gramů cukru, 1 lžíci skořice, 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu, 100 gramů rozinek, 3 lžíce rumu nebo jablečné šťávy, 1 balení vanilkového pudinku, 175 mililitrů mléka a 150 mililitrů smetany.

Těsto vytvoříte z 200 gramů mouky, 2 lžiček prášku do pečiva, 50 gramů cukru, 1 balení vanilkového cukru, 125 gramů tvarohu, 4 lžic mléka, několika kapek hořké vanilky nebo přírodního vanilkového extraktu a 4 lžic slunečnicového oleje. Na polevu je pak zapotřebí 100 gramů mandlí nasekaných nebo nakrájených na plátky, 75 gramů cukru a 2 lžíce mléka.

Příprava vídeňského jablečného koláče

Začněte přípravou náplně. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, nakrájejte je na kostky. Do hrnce vložte 1/3 jablek a přilijte vodu a citronovou šťávu. Vařte asi 10 minut, zbylou tekutinu slijte. Rozinky namočte na 10 minut do rumu nebo jablečné šťávy a poté sceďte.

V míse smíchejte zbylá jablka, 50 gramů cukru, citronovou kůru, škrob, rozinky a skořici. Podle návodu připravte pudink a přidejte do něj smetanu. Pudink smíchejte s uvařenými jablky a jablečnou směsí.

Předehřejte troubu na 150 °C a pokračujte tvorbou těsta. Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte cukr, vanilkový cukr, tvaroh, mléko a olej. Pomocí ručního mixéru směs dobře promíchejte, dokud nezískáte tvarovatelné těsto. Nemíchejte však příliš dlouho, jinak se těsto začne lepit.

Formu vyložte pečicím papírem a na její dno dejte 2/3 těsta. Zbytek těsta vytvarujte do válečku a položte ho podél okrajů, kolem formy tímto způsobem vytvořte 3 cm vysokou stěnu. Do formy vložte jablečnou náplň. Nasekejte mandle (nebo použijte plátky mandlí), smíchejte je s cukrem a mlékem a rovnoměrně rozetřete na povrch koláče. Pečte zhruba hodinu.

Zdroj: My Best German Recipes, Culture Trip

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz