Carnitas: Trhané maso, které pořádně křupe a je jednoduché na přípravu

Carnitas
Zdroj: Shutterstock

Mexická kuchyně patří mezi ty nejzajímavější kuchyně světa. Domorodé tradice se tam totiž kdysi setkaly s evropskou kuchyní, kterou tam přinesli kolonizátoři. Jedním z typických mexických pokrmů je carnitas, tedy trhané vepřové maso, které jistě okouzlí i vás. Jeho příprava přitom není vůbec složitá. 

Když se řekne mexická kuchyně, většina lidí si představí chilli papričky, kukuřici či tortilly. Její repertoár je ale mnohem širší. V roce 2010 byla tradiční mexická kuchyně dokonce zařazena mezi nehmotné památky lidstva UNESCO.  

Tato kuchyně se může pochlubit nejen dlouhou historií, kterou v 16. století ovlivnila evropská kolonizace, ale také bohatou regionální pestrostí. Téměř každý mexický region má své typické suroviny i svá typická jídla. 

„Malé maso“ ze středního Mexika

Mezi taková patří i carnitas. Toto jídlo pochází ze středního Mexika, konkrétně ze státu Michoacán, odkud se rozšířilo nejprve do zbytku Mexika, posléze i do celého světa.  

V překladu znamená carnitas „malé maso“. Což prakticky charakterizuje základ tohoto pokrmu, konkrétně vepřové maso, které je měkké, šťavnaté, ale zároveň křupavé a natrhané na malé kousky.  

Základem je tedy správně připravené maso. Přirozeně existuje řada variant a jen testováním zjistíte, která je pro vás ta nejlepší. Na 6 porcí toho úplně základního carnitas budete potřebovat 1 200 gramů vepřové pečeně nebo vepřové plece.  

Trhané maso, které pořádně křupe

Maso vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořeno. Vezměte 1 menší cibuli, nakrájejte ji asi na 4 kusy a přihoďte do hrnce s masem. Přidejte asi ¾ lžíce soli. Vše přiveďte k varu. 

Maso byste měli vařit, dokud nebude úplně měkké. Nemělo by se však úplně rozpadat. V běžném hrnci to bude trvat tak 1,5 hodiny. Můžete ale použít i papiňák, který vám dobu varu zkrátí na zhruba 45 minut.  

Nyní na pánev vložte asi ½ kilogramu sádla a nechte jej rozehřát. Dále přidejte 150 gramů slaniny a asi 2 minuty zprudka opečte. Poté slaninu vyjměte a do výpeku vložte uvařené maso rozdělené asi na deseticentimetrové kousky. Opékejte, dokud se nebude maso na pánvi rozpadat a dokud nebude úplně křupavé.  

To byl tedy ten základní recept na carnitas. Doma můžete zkusit ale i složitější recept, který vás dostane svou svěží a zároveň lehce pikantní chutí. 

Pomeranč s chilli dodá správný říz

Maso dejte do hrnce s 250 ml vody. K tomu přidejte 1 lžičku soli, ½ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžičku oregana a 1 lžičku mletého římského kmínu. Dále vložte 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 2 nasekané stroužky česneku a 1 chilli papričku (může být i sušená).  

Vše ještě zakápněte šťávou z 1 pomeranče. Celou směs nechte vařit opět buď 1,5 hodiny v klasickém hrnci nebo 45 minut v hrnci tlakovém. Poté si opět připravte pánev se sádlem a maso na něm dopečte do křupava.  

Nyní už můžete dát průchod své fantazii. Takto připravené maso můžete podávat s rýží, v tortille či jako tacos. Přidat můžete avokádové guacamole či fazolovou pastu. Na ozdobu a dochucení se výborně hodí limetka, koriandr a červená cibule.  

Zdroj: Focusonmexico, Pro Ženy, Teasteatlas

Autor: Markéta Mladá 

Přidat na Seznam.cz