Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže.
Původ bulguru
Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy již poměrně brzy začala využívat různými způsoby. Tak vznikl i bulgur, což je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Původ tohoto pokrmu je přitom nutné hledat ve Středomoří a už velmi dávno se připravoval v evropské, asijské i africké oblasti této části světa. Dodnes je zde také tradiční součástí mnoha místních pokrmů.
Kde si jej pořídit?
V dřívějších dobách nabízely tuto potravinu pouze obchody se zdravou výživou. V těch ji samozřejmě seženete dodnes, nicméně si ji už můžete bez problémů pořídit i v supermarketech. Navíc ji lze ochutnat i v mnoha restauracích, kde se jedná o stále rozšířenější přílohu anebo základ pro salát. Pokud jste tedy takto upravenou pšenici doposud neměli, je možné to snadno změnit.
Bulgur se zeleninou a další využití
Tuto kuchyňskou ingredienci je možné využít mnoha způsoby. Můžete si připravit např. bulgur se zeleninou, použít jej lze do polévek anebo jako přílohu (zejména na místo bílé rýže). Předvařená nalámaná celozrnná pšenice je součástí i mnoha tradičních blízkovýchodních jídel, jako je tabouleh (libanonské národní jídlo) nebo pilaf (národní pokrm v Afghánistánu).
Vliv na lidské zdraví
Bulgur obsahuje mnoho cenných látek, tedy např. bílkoviny, vlákninu, vitamíny (A) a minerály (železo, hořčík nebo fosfor). Díky tomu kladně účinkuje na trávení (třeba na střevní peristaltiku), metabolismus (látkovou přeměnu) či nervovou soustavu. Na druhou stranu obsahuje i lepek, což z něj samozřejmě nečiní potravinu vhodnou pro celiaky.
Zajímavosti o bulguru
- Základem pro výrobu této potraviny je tvrdá naklíčená pšenice. Právě klíčky přitom obsahují nejvíce cenných látek pro lidské zdraví.
- Pokud jste jej nikdy neměli, pak vězte, že chutí připomíná oříšky.
- Výhodou této potraviny je velmi snadná příprava. Vzhledem k tomu, že je předvařená, nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.
- Dokonce ji lze zalít studenou vodou a nechat nabobtnat přes noc.
- Asi nejznámější využití je výše zmíněný tabouleh, což je vlastně bulgur se zeleninou, olivovým olejem, vodou, citrónovou šťávou a kořením.