Jestli jste již zkoušeli péct domácí rohlíky, veku zvládnete levou zadní. A pokud nezkoušeli, též se nemáte čeho bát. Postup výroby veky je velmi jednoduchý a vaši přátelé domácí obložené chlebíčky zajisté ocení.
Rozdíly mezi těstem na veku a rohlíky
Těsto na veku se od těsta na rohlíky liší jen v drobnostech. Obsahuje více másla a o něco méně droždí. Těsto na oba druhy pečiva v sobě má poměrně hodně tekutiny, takže můžete ze začátku pochybovat o tom, že těsto bude držet pohromadě.
Po pár minutách však mouka tekutiny nasaje a vznikne tvárné těsto. Pokud by i poté bylo těsto příliš mokré a lepilo se na stěny nádoby, přisypte trochu mouky.
Aby vzešel kvásek
Prvním krokem za správným těstem je kvásek. Jana Zatloukalová na svém blogu Kuchařka pro dceru zdůrazňuje dvě podmínky pro to, aby kvásek vzešel. Dobré droždí a odpovídající teplota mléka.
Jestliže po rozbalení droždí uvidíte známky oschnutí nebo plísně, raději jej vyměňte za jiné. Teplota mléka by se měla pohybovat mezi 20 až 38 stupni. Chladné mléko droždí neprobudí a horké jej zabije.
Poté, co splníte tyto dvě podmínky a kvásek se probudí, následuje další důležitý krok: musíte těsto dostatečně prohníst. Správné hnětení vyžaduje několik minut dřiny, vhod vám přijde kuchyňský robot.
Recept na domácí veku
Na těsto si připravte 500 gramů mouky, 250 mililitrů mléka, 80 gramů másla, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 42 gramů droždí (1 kostka) a máslo nebo olej na potření upečené veky.
Ohřejte si mléko (na 20–38 °C) a zalijte jím v míse připravenou trochu mouky, 2 lžičky cukru a droždí. Vše rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Zhruba po 10 minutách přidejte ke kvásku sůl, na menší kousky nakrájené máslo a mouku. Těsto nejprve promíchejte vařečkou a poté hněťte rukama nebo kuchyňským robotem.
Uhnětené těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho při pokojové teplotě zhruba hodinu kynout, až dosáhne dvojnásobného objemu. Poté těsto rozdělte na poloviny, z každé vyválejte obdélník a srolujte je do tvaru válce.
Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte veky přehybem dolů, překryjte fólií nebo druhým plechem a nechte dalších 45 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C a vykynuté veky pečte cca 20 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou veky hotové, pokud ano, nechte je vychladnout a povrch potřete máslem. Pečivo krájejte až po vychladnutí, jinak by plátky rychle okoraly.
Zdroj: Kuchařka pro dceru, Jaktak, Best recepty
Autor: Dominika Jandorová