Churros jsou ve Španělsku velmi oblíbeným druhem pečiva, které se podává mimo jiné i na Nový rok. Můžete se inspirovat a přátelům (radost budou mít i děti) připravit skořicové churros s horkou čokoládou.
Kde se churros vzaly?
I když se churros spojují především se Španělskem, jejich původ je trochu zahalen tajemstvím. Existují dvě teorie, které se snaží vysvětlit, odkud churros pochází.
První tvrdí, že vznikly v Číně z pečiva zvaného youtiao, které se smaží v oleji. Portugalští objevitelé přivezli youtiao do Evropy a z něj se vyvinul dezert ve tvaru hvězdy, který známe dnes. Odtud si získal oblibu v celém Španělsku.
Podle druhé teorie ho vynalezli kočovní španělští pastevci jako náhradu chleba, protože neměli přístup k čerstvým potravinám. Pastevci používali k přípravě mouku, vodu a olej. Název byl inspirován rohy ovcí plemene churro.
Jak se churros dostaly do světa?
Ačkoli nevíme, kdy vznikly, s jistotou víme, že se churros dostaly do Jižní Ameriky během španělské inkvizice v roce 1500 a odtud se rozšířily dále. Tehdy se také Španělé vrátili do Evropy s kakaem.
Experimentovali a kakao sladili pomocí cukrové třtiny. Vznikla tak horká čokoláda, která se dodnes spojuje s churros. Zásluhu na rostoucí popularitě churros má i disneyland, který tuto pochoutku prodává od 80. let 20. století.
Recept na churros
Recept na churros nabízí například web TravelMagazín. Potřebovat na něj budete: 300 mililitrů vody, 250 gramů hladké mouky, 2 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 5 lžic olivového nebo slunečnicového oleje a 2 rozšlehaná vejce. Na obalování churros jsou potřeba 4 lžíce krupicového cukru a 1 lžička mleté skořice a na smažení si připravte olej.
V míse smíchejte mouku, sůl a cukr. V hrnci přiveďte k varu vodu s olejem a přisypte moučnou směs. Vařečkou vše smíchejte, až vám vznikne hladká tuhá pasta, po 2 minutách hrnec odstavte a nechte vychladnout. Poté do pasty vmíchejte rozšlehaná vejce.
Těsto si připravte do cukrářského sáčku a na talíři smíchejte cukr se skořicí. Následně do rozehřátého oleje na pánvi vytlačujte menší tyčinky. Churros by měly být v oleji zcela ponořené.
Po 2 minutách smažení tyčinky vyndejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného oleje, a nakonec tyčinky obalte v cukru se skořicí. Někdy se churros při konzumaci namáčejí do kávy nebo horké čokolády, pak je vynechán krok s obalováním v cukru a skořici.
Zdroj: TravelMagazín, Benny‘s Tacos, Jamón
Autor: Dominika Jandorová