La Bûche de Noël. Připravte si doma francouzské vánoční polínko

Zdroj: Shutterstock

V každé zemi probíhají Vánoce trochu jinak. Už malé děti se ve škole učí odlišnosti třeba mezi českými a těmi britskými. Že v Anglii místo kapra a salátu mají na štědrovečerním stole krocana s nádivkou a vánoční pudink, tak každý ví. Znáte ale nejoblíbenější vánoční dezert Francouzů?

La Bûche de Noël se dá kolem Vánoc ve Francii koupit v kterékoli cukrárně a mnoho lidí si ho připravuje i doma. Jde o nejtradičnější vánoční dezert, kterému se jinak dá říkat také vánoční polínko. Přesně tak totiž vypadá.

La Bûche de Noël je čokoládová roláda, která připomíná polínko nejen zvenku, ale i po rozkrojení se zdá, že vidíte uvnitř dezertu letokruhy stromu. Tradice dezertu sahá podle serveru Paris for Dreamers až do roku 1870.

Tehdy se Francouzi inspirovali tím, co je pro Vánoce typické: polínka hořící v krbu. Čím dál méně rodin v dnešní době doma zapaluje oheň v krbu, vánoční polínko se tak z plamenů přesunulo na štědrovečerní stůl.

Připravte si La Bûche de Noël i vy

Pokud si chcete letos Vánoce ozvláštnit něčím zahraničním a přidat ke klasickému českému cukroví právě i tradiční francouzskou roládu, potěšíme vás. Recept totiž není nijak složitý, a polínko si tak můžete doma snadno připravit.

Budete potřebovat 200 gramů hořké čokolády, 150 mililitrů smetany, 5 vajec, cukr, vanilkový cukr, sůl, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, 400 gramů karamelu, 200 gramů másla, 300 gramů mascarpone a rozinky či mandle na ozdobu.

Nejprve si vejce rozšlehejte do nadýchané hmoty. Smíchejte cukr, sůl a vanilkový cukr a pomalu vše přidávejte do vaječného základu. Následně smíchejte mouku s vodou a kukuřičným škrobem a vše přidejte k vajíčkům.

Vypracujte těsto, které pečte 10 minut na 160 °C. Po dopečení by mělo být křehké a jít díky našlehaným vajíčkům srolovat, aby bylo možno ho plnit krémem. Ten připravíte také snadno.

V míse vyšlehejte máslo a přidávejte do něj postupně karamel. Na těsto rozetřete zhruba třetinu hmoty. Zbytek smíchejte s mascarpone a rozetřete jako druhou vrstvu krému. Pak polínko srolujte do rolády.

Můžete část odříznout a přiložit ji ze strany polínka, aby roláda tvořila dojem větvení dřeva. Na závěr si připravte ze smetany a hořké čokolády polevu, kterou polínko přelijte. Ještě za tepla v ní špejlí vytvořte vzory stromové kůry.

Polínko se zdobí moučkovým cukrem, který má připomínat sníh, pokládají se na něj mandle, oříšky, rozinky nebo kousky ovoce. Jak si ho nazdobíte, je už na vás. Že si pochutnáte, je ale jistotou.

Zdroj: Paris for Dreamers, Frenchly, Coucou Cake

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz