Cantuccini jsou v Itálii velmi oblíbené sušenky, které se servírují s kávou nebo vínem. V Česku se můžete setkat také s mandlovými suchárky, které jsou italským sušenkám do značné míry podobné.
Co jsou cantuccini?
Cantuccini jsou malé italské sušenky s mandlovou příchutí, které se tradičně vyrábějí bez droždí a tuku a pečou se nadvakrát, aby byly dostatečně tvrdé. Název je odvozen od starého italského slova „cantuccio“, které může být použito pro označení malého kousku chleba s velkou kůrkou, tzv. patku.
Historie a původ názvu cantuccini
Cantuccini se používaly již ve starověkém Římě, kde podle informací webu Fine Dining Lovers našly uplatnění jako snadno přenosné a trvanlivé vojenské jídlo. Moderní cantuccini se dají skladovat až dva týdny, než začnou ztrácet své nejlepší vlastnosti, což je na sušenky stále ještě dlouhá doba.
Zdá se, že po pádu Římské říše cantuccini z historie zmizely, aby se znovu objevily v Toskánsku v období renesance. První novodobé cantuccini vyrobili pekaři v toskánském městě Prato a jsou považovány za toskánskou pochoutku.
Cantuccini vyráběné v období renesance byly ceněny také pro svou přenosnost a používali je vojáci, rybáři a objevitelé, přičemž Kryštof Kolumbus, který se narodil na území dnešní Itálie, si údajně vzal několik sušenek s sebou na své cesty. Cantuccini jsou díky své tuhé a křehké konzistenci ideální pro namáčení do nápoje. V Itálii se tradičně konzumují tak, že se namáčejí do sladkého dezertního vína Vin Santo.
Recept na cantuccini
Pokud vás láká cantuccini ochutnat, můžete si je pořídit v italském obchodě, nebo si je rovnou doma upéct. Potřebovat na to budete 300 gramů celých neloupaných mandlí, 440 gramů hladké mouky, 200 gramů cukru, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a 4 vejce.
Do trouby předehřáté na 200 °C dejte zhruba na 8 minut opéct mandle rozložené na plechu. Až mandle lehce zhnědnou, vyndejte je a nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Část mandlí – asi 110 gramů rozmixujte a zbylé mandle nakrájejte na kousky. Rozemleté mandle smíchejte s moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva.
Doprostřed těsta udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Těsto uhněťte a přisypte nakrájené mandle. Z těsta vytvořte 5 válečků o průměru 3 až 4 centimetry a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte asi 20 minut. Upečené válečky nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1,5 centimetru a dejte je podruhé péct asi na 20 minut do trouby na 140 °C.
Recept na mandlové suchárky
Hlavním rozdílem mezi italskými sušenkami cantuccini a mandlovými suchárky jsou vejce. Přesněji řečeno, v prvním případě použijete vejce celá, v druhém jen bílky. Pokud vám tedy po pečení zbyl sníh, můžete jej využít. Suchárky se navíc pečou jen jednou, a jsou tedy měkčí než italské protějšky.
Na mandlové suchárky je potřeba 5 bílků, 150 gramů moučkového cukru, 150 gramů hladké mouky, 120 gramů neloupaných mandlí, špetka soli a máslo a hrubá mouka na formu. Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypejte moukou. Předehřejte si troubu na 170 °C. Do mísy dejte bílky, sůl a za postupného přidávání cukru vyšlehejte sníh.
Až budete mít hladký a lesklý sníh, krátce do něj zašlehejte mouku a vařečkou opatrně vmíchejte mandle. Těsto přendejte do formy, uhlaďte a pečte zhruba půl hodiny. Hotový chlebíček nechte ve formě vychladnout a pak jej nakrájejte na tenké plátky.
Zdroj: Fine Dining Lovers, Smooth and cooking, Proženy
Autor: Dominika Jandorová