Květáková polévka je levným a rychlým pokrmem, který asi gurmány příliš lákat nebude. Jenže připravit si ji lze v mnoha variantách, jež mohou být nezvyklé.
Kde se vzal květák?
Květák je košťálová zelenina, která se v české kuchyni těší velké oblibě. Jedná se přitom o kultivar brukve zelné. Tato dvouletá zelenina původně pochází ze Středomoří a západní Evropy a zástupci druhu Homo sapiens z ní v průběhu let vyšlechtili mnoho druhů zeleniny. Kromě květáku jde především o kedluben, kapustu, zelí a brokolici. Bez tohoto procesu by tedy naše kuchyně byla daleko chudší.
Využití květáku v kuchyni
V České republice je květák hojně využívanou zeleninou. Vždyť kdo by jej neznal obalovaný anebo jako mozeček? Můžete si ho ovšem udělat rovněž na kari, připravit si z něj placičky anebo rýži. Receptů ale existuje ohromné množství, takže uplatnění je opravdu všestranné. Velmi oblíbená je v každém případě květáková polévka, kterou si můžete připravit na mnoho různých způsobů.
Květová polévka od babičky a další varianty
Květáková polévka je tradičním pokrmem, k jehož přípravě dříve stačil květák, máslo, sůl, kmín, jíška a vývar. V současné době si ji ovšem lze udělat 100× jinak. Můžete např. použít mnoho druhů další zeleniny a koření. Oblíbená je např. smetanová varianta, jež obsahuje smetanu či plnotučné mléko, vyrobit si k ní lze sýrové nočky a připravit si je možné i exkluzivní variantu, kdy použijete kvalitní bílé víno a pečený česnek. Pak poznáte, že může chutnat vskutku nezvykle.
Květáková polévka z hlediska zdraví
Květák obsahuje mnoho účinných látek, z nichž můžeme jmenovat třeba draslík nebo vitamín C. Květáková polévka tedy patří mezi zdravé pokrmy, záleží nicméně na surovinách, které použijete. Pokud při přípravě využijete větší množství zeleniny a koření, bude to samozřejmě lepší, než když do polévky dáte pouze květák a velké množství levné smetany nebo plnotučného mléka.
Zajímavosti o květákové polévce
- Květáková polévka patří mezi levné a chutné pokrmy, které navíc mohou být i zdravé.
- Jako zelenina je vlastně používáno zdužnatělé květenství květáku.
- Květákovou polévku by měli vynechat osoby trpící dnou. Tato zelenina totiž obsahuje větší množství kyseliny močové.
- Některé lidi odrazuje od používání květáku sirný zápach při vaření. Ten lze odstranit použitím bobkového listu a někdy se doporučuje i vaření společně s vlašskými ořechy se skořápkou.
- Květáková polévka zasytí a krémově působí i bez použití smetany. Pokud si tedy chcete připravit nízkotučnou variantu, tuto ingredienci lze bez problémů vynechat.
Autor: redakce