Tradice pečení vánočních štol v Drážďanech je velmi stará. I když se dříve připravovala bez másla a symbolizovala dítě Kristovo, její dnešní podoba získala chráněné označení. Pokud se však do Drážďan nechystáte a vánočka vás už omrzela, můžete si upéct štolu doma.
Podle webu Dresdenstollen první drážďanská štola vznikla údajně již v roce 1329 na základě soutěže, kterou vyhlásil biskup z Nauruburgu. Původně se však toto vánoční pečivo vyrábělo pouze z mouky, droždí, trochy oleje a vody, bylo tak bez vůně a chuti.
List o másle umožnil jeho používání
Díky náboženským aspektům a církvi se štola až do roku 1490 vyráběla bez použití másla. To bylo jednoduše zakázáno, jelikož Vánocům předcházel adventní půst, jak uvádí server Stollen-online.
Až saský kníže Ernest a jeho bratr se s tímto zákazem nechtěli spokojit, a tak se obrátili na papeže v Římě, aby zákaz zrušil. Žádosti bylo vyhověno, avšak pod podmínkou zaplacení pokuty. Tyto peníze pak byly použity na stavbu chrámu ve Freibergu.
Kvalita a chuť drážďanské vánoční štoly se samozřejmě měnila v průběhu staletí. Dnešní podoby dosáhla až ve 20. století v souvislosti se zvyšováním blahobytu různých vrstev společnosti, díky kterému se začaly používat lepší suroviny a přísady.
Patentovaná štola z Drážďan
Štola existuje v mnoha variantách, avšak drážďanská je asi nejznámější. Patent získala pochoutka roku 1920, a v roce 1991 byl dokonce vytvořen svaz na jeho ochranu Dresdner Christstollen. Výrobky jsou označeny unikátní pečetí.
Na pravou vánoční drážďanskou štolu si můžete zajet do nedalekého Německa, kde se na druhou adventní neděli konají slavnosti štoly včetně průvodu, nebo si ji nechat doručit z jedné z drážďanských pekáren přímo k sobě domů.
Pokud se vám však ani jedna z možností nezamlouvá, můžete si vánoční štolu zkusit upéct přímo u sebe doma. Kvůli utajení nepůjde o tu stoprocentně pravou, kterou může péct pouze 140 pekařů z Drážďan a nejbližšího okolí, jelikož její tajemství tkví hlavně ve speciálních licencovaných ingrediencích a také v alchymii při jednotlivých krocích pečení.
Nemusíte být ale smutní, podrobný recept na nejproslulejší drážďanskou štolu včetně surovin a postupu naleznete níže. I tak skvěle chutná, provoní celý byt a naladí vás na nadcházející adventní čas a Vánoce.
Připravte si máslo i další sladké pochutiny
Podle České televize by se měla štola připravovat několik týdnů před Vánoci, aby se pěkně odležela. Na její přípravu si nachystejte 750 gramů polohrubé mouky, 150 gramů másla, 130 gramů cukru, 70 gramů kvasnic, 250 mililitrů vlažného mléka, 300 gramů domácího marcipánu a jeden vanilkový lusk.
Samozřejmě nesmíme zapomenout na dříve zapovězené ingredience. Potřebovat budete 150 gramů másla, 50 gramů změklého másla a 50 gramů rozpuštěného másla. Dále pak 200 gramů rozinek, 200 gramů sušených brusinek, 150 gramů nasekaných mandlí na nudličky, 50 gramů nesolených pistácií, 60 gramů kandované pomerančové kůry, 120 gramů kandované citronové kůry a 50 gramů třtinového moučkového cukru na posypání.
Tím ale výčet surovin ještě nekončí. Na doladění chuti štoly budete potřebovat ještě strouhanou kůru z jednoho citronu, sůl, pár kapek růžové vody a pár kapek esence na vaření z hořkých mandlí.
Pokud máte vše nachystáno, můžete se pustit do přípravy těsta. Nejprve do mísy rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a zalijte vlažným mlékem. Přidejte ještě tři lžíce mouky a rozmíchejte. Kvásek nechte vzejít na teplém místě asi 15 minut.
Poté do mísy ke kvásku prosejte zbytek mouky, zasypte cukrem, přidejte semínka z vanilkového lusku, nastrouhané máslo, strouhanou kůru z citronu a sůl. Pomocí vařečky vypracujte těsto, na kterém by se měly tvořit puchýřky.
Díky zavinování symbolizovala dítě Krista
Do těsta přidejte rozinky, brusinky, mandle, pistácie, obě kandované kůry a rum. Pečlivě promíchejte a nechte odpočívat v teple asi 20 minut, aby těsto ještě nakynulo. Poté těsto přeneste na pomoučněný vál a rozválejte jej do oválu tak, aby mělo jednu stranu tenčí a dalo se dvakrát překlopit.
Z marcipánu vytvořte váleček, který položte doprostřed oválu (proto se jedná o vánoční štolu, srolování symbolizuje Ježíška v zavinovačce). Přes marcipán překlopte jednu stranu oválu a přes ni pak i tu druhou, tenčí.
Pod utěrkou nechte těsto ještě čtvrt hodiny dokynout, pak dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Pečte asi 40 až 50 minut. Ještě horkou štolu polijte rozpuštěným máslem a obalte v třtinovém moučkovém cukru. Nakonec ji zabalte do pečicího papíru či utěrky a nechte v chladu odležet.
Zdroj: stollen-online.de, jimeto.cz, ceskatelevize.cz, idnes.cz, dresdenstollen.com
Autor: Silvie Grulichová