Tiramisu je jeden z nejznámějších dezertů na světě, a přesto, nebo možná právě proto, se italské regiony dodnes přou o to, kdo s receptem přišel jako první. My si však dnes ukážeme recept ne na klasické tiramisu, ale na tiramisu kuličky.
Sloužilo tiramisu jako afrodiziakum?
Podle Accademia del Tiramisù (organizace, která se zabývá „předáváním kultury tiramisu“) vytvořila dezert jedna z trevisských dam v 19. století jako afrodiziakum pro své zákazníky.
Accademia del Tiramisù navíc upozorňuje na to, že italské slovo „Tiramisù“ znamená doslova „zvedni mě“, což funkci afrodiziaka docela dobře vystihuje.
Spor o původ tiramisu
Podle historiků zabývajících se původem pokrmů zní však pravděpodobněji tvrzení, že se tiramisu poprvé objevilo na počátku 70. let 20. století v restauraci Le Beccherie v Trevisu (město v oblasti Benátska). S tím by ovšem rozhodně nesouhlasili obyvatelé regionu Furlánsko-Julského Benátska, kde jako důkaz, že jsou první, uvádějí ručně psaný recept na tiramisu z roku 1959.
Spor o dezert se ještě více vyostřil po rozhodnutí italské vlády v roce 2017, kdy bylo tiramisu uznáno jako úředně schválená tradiční regionální specialita Furlánsko-Julského Benátska, což velmi pobouřilo Benátčany, kteří pohrozili právními kroky proti tomuto nařízení.
V Benátsku se každoročně pořádá Světový pohár tiramisu pro amatérské kuchaře, kde se soutěží ve dvou kategoriích: originální recept a kreativní recept. V první kategorii se smí použít pouze savoiardi (cukrářské piškoty), mascarpone, vejce, káva, kakaový prášek a cukr, které dodají pořadatelé. Těchto šest ingrediencí je jednou z mála věcí, na kterých se oba znepřátelené regiony shodnou.
Recept na tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky spojují lahodnou chuť dezertu tiramisu a praktičnost „jednohubek“, skvěle se tak hodí na narozeninovou oslavu nebo jako pohoštění pro hosty. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu.
Na cca 30 kuliček budete potřebovat: 1 lžičku instantní kávy, 30 mililitrů horké vody, 250 gramů mascarpone, 50 gramů moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 140 gramů cukrářských piškotů a kakao na obalení kuliček.
Lžičku instantní kávy zalijte horkou vodou, zamíchejte a nechte vychladnout. Do větší misky si připravte mascarpone, moučkový cukr a vymíchejte hladkou směs. Do mísy přidejte kávu, vanilkový extrakt a opět promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
V mlýnku na strouhanku umelte cukrářské piškoty, přisypte k mascarpone a znova promíchejte. Když se všechny ingredience spojí, dejte hmotu na půl hodiny do mrazáku. Poté už jen zbývá vytvarovat kuličky a obalit je v kakau.
Zdroj: Accademia del Tiramisù, National Geographic, Čarujeme
Autor: Dominika Jandorová