My Češi jsme národem knedlíků. Milujeme je na všechny možné způsoby: houskové, bramborové, karlovarské – je jich tolik, že si zkrátka máme z čeho vybírat.
Už jste někdy zkoušeli zelné knedlíky? Pokud ne, je načase to změnit. Zelné knedlíky vyjdou na pár korun, ale mile vás překvapí příjemnou chutí. Na přípravu nejsou složité, hravě je zvládne i začátečník.
Vyzkoušejte jednoduché zelné knedlíky
Inspirujte se webem České televize a receptem na přípravu jednoduchých knedlíků. K jejich přípravě budete potřebovat: 300 g hlávkového zelí, 2 vajíčka, 400 až 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku kmínu a sůl.
Čím začít? Určitě zelím, které nakrájejte na hrubší nudličky, osolte a posypte kmínem. Potom zelí promačkejte, aby pustilo šťávu. Přidejte mouku, prášek do pečiva, posléze i vajíčka. Ze surovin vypracujte těsto, které poté přikryjte a nechte alespoň 20 minut odpočinout.
Web Český rozhlas Brno radí zelí před použitím krátce povařit. Není to špatný krok, určitě jím nic nezkazíte.
A co dál?
Namočte si ruce a z těsta pak vytvarujte malé knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vařte je v osolené vodě asi 15 minut. Je také možné je uvařit na páře.
Knedlíky můžete podávat jako přílohu, nebo k nim dle tipu webu Pro ženy připravit osmaženou cibulku a podávat je jako hlavní chod.
Zdroj: ceskatelevize.cz, brno.rozhlas.cz, prozeny.cz, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková