Vaječný koňak je nápoj, který většině lidí přinese vzpomínky na Vánoce a první ochutnávku alkoholu. Tento nápoj získal mnoho velice pestrých variací a stal se základem pro řadu světoznámých likérů po celém světě.
Symbol Vánoc, pamlsek na dámských večírcích i zpestření dezertů
Přesný původ vaječného koňaku není znám. Má anglické kořeny ze 13. století, vyvinul se v nápoj pro aristokraty a svůj domov našel jako sváteční vánoční nápoj v koloniální Americe. Vaječný koňak zůstává oblíbeným koktejlem a jeho příběh je stejně fascinující jako samotný nápoj.
Historie vaječného koňaku
Vaječný koňak se možná používal již dříve, ale první písemný záznam o jeho použití se objevil kolem roku 1774 v básni napsané ministrem Marylandu a blízkým přítelem George Washingtona Jonathanem Boucherem. V tisku byl vaječný likér uveden v článku z roku 1788 v New Jersey Journal. Popisuje mladého muže s nenasytným apetitem, který si pochutnával na nápoji ze syrových vajec a brandy.
Kde vznikl vaječný koňak?
Předpokládá se, že vaječný koňak má původ v Evropě. Již ve 13. století byli středověcí mniši v Británii známí tím, že pili „posset“ – teplý punč z piva s vejci a fíky. Postupem času to pravděpodobně splynulo s různými mléčnými a vinnými nápoji, které se často podávaly na společenských setkáních.
V 17. století se primární složkou stalo sherry a vaječný nápoj bylo populární používat jako přípitek na zdraví a prosperitu. Konzumovala ho především šlechta, protože potřebné ingredience byly v tehdejší Evropě nedostatkovým zbožím.
Rum, který američtí kolonisté mohli získat z Karibiku, byl podstatně levnější než brandy, jiné likéry a víno dodávané z Anglie. A tak se spolu se snadno dostupnou zásobou mléka a vajec v koloniích rumová verze rychle stala nápojem pro lidi všech tříd.
Kde a kdy se vaječný koňak stal vánoční tradicí?
Vaječný koňak se stal podle thespruceeats oblíbeným nápojem během vánočních svátků v koloniích a v 18. století i ve Spojených státech. Vaječný koňak se často připravoval i s minimálním obsahem alkoholu a každý region si nápoj přizpůsobil svému osobnímu vkusu. Například na jihu lidé dávali přednost whisky před rumem.
Vaječný koňak se dokonce zpočátku podával i teplý. V tisku prvního barmanského průvodce „The Bar-tender’s Guide“ z roku 1887 je uvedeno, že horký vaječný likér byl populární v Kalifornii, zatímco jinde si jej lidé vychutnávali na ledu nebo chlazený ve studené vodě. Receptury používaly brandy a rum nebo víno Madiera, sherry nebo tvrdý cider.
Vaječný koňak v moderním světě
Základní receptura pro vaječný koňak se v průběhu let nezměnila. Vejce se šlehá s cukrem, mlékem, smetanou a často i destilovanou lihovinou nebo alkoholizovaným vínem. Jedná se nápoj oblíbený při svátečních večírcích a je to také fantastický základ pro experimentování – do vaječného koktejlu bylo přidáno vše od koření po tequillu. Existují dokonce i lahodné veganské vaječné likéry.
Recept na vaječný likér podle prvního prezidenta Spojených států amerických George Washingtona
Podle dlouho tajeného receptu si nechal tento významný muž připravovat vaječný koňak nejen pro sebe, ale i pro své hosty. Iprima uvádí, že není složité si ho vyrobit.
Budete potřebovat 12 vajec, cukr, jeden litr smetany, jeden litr mléka, dvanáct polévkových lžic cukru, 0,6 l brandy, 0,6 l whisky a 0,6 l jamajského rumu.
Nejprve smícháte alkohol, poté oddělíte žloutky a bílky z 12 vajec, přidáte cukr do rozmíchaných žloutků a vše utřete. Přidáte mléko a smetanu a promícháte. Oddělené a rozšlehané bílky vajec vmícháte do směsi. Necháte několik dní stát na chladném místě.
Zdroj: thespruceeats.com, zoom.iprima, whychristmas.com
Autor: Lída Kropáčková