Včelí pyl je přírodní surovina. Lze jej přitom používat i bez další úpravy a v této formě patří k nejzdravějším potravinám vůbec.
Historie využívání včelího pylu
Pyl jsou vlastně samčí pohlavní buňky semenných rostlin (tzv. gamety). Včely jej přeměňují na med, propolis, mateří kašičku a další produkty, které jsou odedávna využívány člověkem, a to nejen v potravě, ale také v medicíně a kosmetice. Zatímco nejprve je používal od divoce žijících včel, později včelstva přemístil blíže ke svým obydlím, a to byl základ činnosti zvané včelaření.
Kde koupit včelí pyl?
V současné době si můžete v obchodech pořídit pestrý sortiment včelích produktů. Většina lidí si pořizuje zejména med a ostatní výrobky jaksi opomíjí, což je škoda. Aktuálně si je totiž možné zakoupit i samotný včelí pyl, který obsahuje desítky prospěšných látek a díky tomu je zdravější než med. Seženete jej přitom především v obchodech se zdravou výživou, ať už kamenných či internetových.
Druhy včelího pylu
Existují v podstatě dva druhy pylových přípravků. Prvním z nich je rouskovaný pyl, který se získává „očesáním“ přímo z nohou včel. Stačí, aby včela přešla v úlu přes tzv. pylochyt (speciální filtr), kde se pylová rouska oddělí a spadne do zásobníku, jenž je umístěn pod úlem. Druhou variantou je plástový pyl, který je získáván už z plástů, a to tzv. vypichováním.
Včelí pyl z hlediska zdraví
Včelí pyl obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, fytonutrienty a enzymy. Díky tomu má pozitivní vliv na fyzické i psychické zdraví, které spolu nedílně souvisí. Tato přírodní surovina se může podílet na zdravém trávení a posiluje imunitu a vitalitu. Kladný vliv má rovněž na kardiovaskulární soustavu, sexualitu a plodnost, stejně jako na mentální schopnosti a psychickou vyrovnanost.
Zajímavosti o včelím pylu
- Ačkoli je tato přírodní surovina velmi zdraví, existují lidé, kteří mají alergii na pyl, a po užití se u nich může dostavit prudká reakce.
- Pro člověka je lépe stravitelný plástový pyl, jenž prošel procesem fermentace, čímž dochází k narušení pylového zrna.
- Pylová zrna jsou všudypřítomná. Taková bříza např. vyprodukuje zhruba 5 a půl milionu zrn v jedné jehnědě.
- Pokud si včelí pyl pořídíte, vězte, že denně by mělo být užíváno cca 15 gramů, maximálně tedy tři čajové lžičky.
- Pyl byste měli určitě uchovávat v suchu, nasaje-li totiž vlhkost, dosti rychle se znehodnotí.
Autor: redakce