Pokud máte rádi vláčné koláče, které si vás získají už od prvního sousta, pak si musíte připravit tradiční koláč, jenž byl hitem první republiky.
Tomuto dezertu dokázal odolat jen málokdo. Jeho tajemství je ukryto v dokonale vláčném těstě, díky kterému se vám bude doslova rozplývat na jazyku. Zkusíte ho?
Recept, který se dědil z generace na generaci
Pokud byste se zeptali své babičky, jistě by z rukávu vytáhla eso v podobě receptu na prvorepublikový koláč. Tyhle recepty se totiž v rodinách dědily z generace na generaci a byly střeženy jako oko v hlavě.
Na tradiční koláč z první republiky podle webu iRecept potřebujete: 1 ks vejce, 8 lžic vlažného mléka, 250 g másla, 1 balíček prášku do pečiva, ½ kostky droždí, 500 g polohrubé mouky, citronovou kůru, šťávu z ½ citronu, špetku soli, 1 lžíci cukru, 5 až 6 menších jablek, 1 až 2 hrsti mletých ořechů, 1 lžičku mleté skořice, cukr podle toho, jak sladká máme jablka, máslo a moučkový cukr.
Vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie, a nechte ho v lednici odpočívat alespoň 30 minut. Poté jej rozdělte na dvě poloviny a rozválejte na dva stejně velké pláty. První plát uložte na tukem vymazaný plech, navrstvěte na něj jablkovou náplň (jablka smíchejte s ořechy, skořicí, cukrem a rozinkami). Náplň překryjte druhým plátem těsta a z boků zatlačte tak, aby vám náplň neutekla ven. Vložte do trouby, kde pečte na 180 °C dozlatova, poté ještě horký koláč potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
První republika aneb ráj vybraných lahůdek
Mnoho lidí s nostalgií vzpomíná na období první republiky jako na čas, kdy bylo možné ochutnat vybrané lahůdky. Je pravdou, že za první republiky vzniklo mnoho chutných receptů.
Realita tamní doby ale byla poněkud skromnější, jak odhaluje web TopRecepty. Například maso se v dělnických rodinách jedlo jen jednou do týdne, zřídkakdy dvakrát.
Jídelníček byl za první republiky ve velké míře ovlivněn zaměstnáním a samozřejmě také výší platu. Změny se daly pozorovat, i co se týkalo lokality. Například na venkově si lidé přilepšovali vlastní zeleninou. Nebylo tajemstvím, že venkované oproti lidem z města jedli zdravěji.
Zdroj: irecept.cz, prirodajelek.cz, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková