Legendární rock’n’rollová hvězda Elvis Presley byl známý především svou hudbou. Ti, kdo ho znali, ale věděli, že také rád a hodně jedl. Mezi jeho oblíbená jídla patřila sekaná, kterou si nyní můžete připravit také.
Proč Elvis tolik jedl?
Podle deníku The Daily Mail hledal Elvis Presley v jídle únik od reality a ne vždy k tomu volil právě zdravé pokrmy. Mezi Elvisova oblíbená jídla totiž patřily smažené sendviče s banánem a arašídovým máslem (často také se slaninou), smažené sušenky, masové kuličky obalované ve slanině, smažený kuřecí steak nebo koblihy s marmeládou. Elvis navíc tato jídla jedl ve velkých porcích.
Dalším z důvodů mohlo být to, že mu tato jídla připomínala kuchyni jeho matky. V dospělosti byl Elvis sice slavný a mohl si dovolit jíst, kde chtěl, vyrůstal však v chudobě a navzdory tomu jeho matka připravovala skvělá jídla.
Doma se tak podávala jídla jako smažené kuře, bramborová kaše, kukuřičný chléb a omáčka. Je možné, že tato jídla Elvis používal jako způsob, jak se spojit se svým domovem. Mohl to pro něj být také způsob, jak uniknout stresu ze své slávy a životního stylu.
Elvisova oblíbená sekaná se sýrovou omáčkou
Mezi nejoblíbenější jídla Elvise Presleyho měla patřit také sekaná podávaná se sýrovou omáčkou. Chcete-li si připravit oblíbený pokrm samotného krále rock’n’rollu, budete potřebovat následující ingredience.
Na sekanou si připravte 450 gramů mletého hovězího masa, ½ lžičky soli, 1 středně velkou nakrájenou cibuli, 1 středně velkou nakrájenou papriku, 1 šálek nastrouhaného sýru čedar, 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky, ½ šálku zakysané smetany, 1 lžičku Lowryho ochucené soli, 1 rozšlehané vejce, 1 šálek rozdrcených sušenek Ritz, 2 plátky bílého chleba.
Na sýrovou omáčku budete potřebovat 1 plechovku žampionové polévky, 1 šálek mléka (nebo ½ šálku mléka a ½ šálku smetany ke šlehání), 1 a ½ šálku strouhaného sýru čedar, případně nakrájenou zelenou cibuli a nasekanou čerstvou petrželku.
Předehřejte si troubu na 350 stupňů. Všechny ingredience na sekanou kromě chleba smíchejte dohromady a poté vytvarujte bochník. Plátky chleba vyložte formu na sekanou a na ně položte masovou směs. Chléb nasákne tuk a po dopečení byste ho měli vyhodit. Pečte 45 až 60 minut, dokud není maso propečené.
Polévku a mléko (případně smetanu ke šlehání) dejte do hrnce na omáčku a zahřejte na mírném ohni. Přidejte sýr čedar a promíchejte. Když se sýr rozpustí, přidejte cibuli a případně petrželku. Nalijte na sekanou a můžete jíst.
Zdroj: The Daily Mail, Distractify, Just a pinch, Food
Autor: Dominika Jandorová