V dnešní době existuje několik způsobů stravování. K již dříve známému vegetariánství se přidalo veganství, pescetariánství nebo také low carb stravování. O to se zajímají zejména ti z nás, kteří se snaží zhubnout.
Co je low carb vlastně zač? A jaké s sebou tento druh stravování přináší omezení? Kromě představení tohoto stravovacího stylu vám přihodíme navíc i recept na chutný bílkovinový chlebík.
Co je vlastně low carb?
Nejdříve pár slov k tomu, co onen pojem low carb vlastně znamená. Možná jste o něm už někdy slyšeli, ale netušíte, co se pod ním skrývá.
Web Paleo Snadno jej popisuje jako způsob stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů, a naopak je navýšen příjem tuků.
Co je základní myšlenkou low carb?
Cílem tohoto stravování je výrazné omezení potravin s vysokým obsahem sacharidů. Co jsou to sacharidy? Pod tímto slovíčkem si mnoho lidí představí hlavně cukry.
Sacharidy ve stravě ale nejsou jen o cukrech. Web Eccevita vysvětluje, že se sacharidy nachází ve všech potravinách s přidaným cukrem. Sacharidy najdete i v ovoci a zelenině, obsahují je luštěniny, zrna, a dokonce i některá semena a ořechy.
Proč se low carb stravování používá?
Podle webu Mayo Clinic je low carb stravování nejčastěji využíváno s cílem zhubnout. Některé diety s nízkým obsahem sacharidů mohou mít ale zdravotní přínosy i nad rámec ztráty hmotnosti, jako je snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu a metabolického syndromu.
Recept na bílkovinový chléb bez sacharidů
Když se ze stravy rozhodnete vyřadit sacharidy, přijdete tak vlastně o přílohy. Málokdo ale vydrží nejíst vůbec žádné přílohy, například se vzdát pečiva.
Web Zdravé fit recepty naštěstí přináší tip na bílkovinový chleba bez sacharidů, který je vhodný pro low carb stravování.
Na přípravu potřebujete 4 vejce, 100 g najemno strouhaného sýra, 4 polévkové lžíce psyllia, špetku mletého kmínu, půl čajové lžičky soli, lněná semínka a případně i trochu rozmarýnu.
Ze všech surovin vypracujte těsto, které přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Rukama, které si můžete trochu namočit do vody, vytvarujte tvar chleba. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte cca 40 až 45 minut dozlatova.
Zdroj: paleosnadno.cz, Eccevita.cz, mayoclinic.org, zdravefitrecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková