Bábovka není jen českým pečivem a známá je i v Polsku, na Slovensku, v Německu a v Rakousku. Podobné sladké pečivo mají i v Itálii a ve Francii. U nás se dělá bábovka nejčastěji dvoubarevná se světlou a tmavou částí s přídavkem kakaa.
Bábovka nemusí být jen mramorovaná
V mnoha receptech se vyskytují rozinky, ořechy, kandované ovoce nebo kokos či kousky čokolády. S rozšířením internetu se amatérským kuchařům otevřely nové možnosti a zkouší tak celou řadu zajímavých receptů, u kterých si mohou i dohledat, jak se takový recept osvědčil ostatním.
Cuketka zapátral u rakouských sousedů
Jeden recept na bábovku vyzdvihl i oblíbený pan Cuketka, který se už několik let dělí se svými fanoušky o recepty, které vymýšlí, zdokonaluje nebo nachází v kuchařských knihách.
Tentokrát mu jako inspirace posloužila vídeňská kuchařka od Plachutty. S touto bábovkou je spokojený už přes deset let a nenašel nic, co by na ní mohl vylepšit. Bábovku nazval tou nejlepší a nejbohatší bábovkou, co zná. Třené těsto totiž vyniká máslovou chutí a je obohaceno o vlašské ořechy, kousky čokolády a mandle.
Císařská bábovka bohatě stačí na dvanáct porcí a její příprava trvá asi hodinu a půl.
Potřebné suroviny na těsto
Pro pečení si připravte 300 g mouky, která je složená z polohrubé a hladké mouky v poměru 1:1, a stejné množství moučkového cukru a také másla. Dále je třeba 6 vajec pokojové teploty, 80 g nahrubo nasekané nebo nastrouhané čokolády, 80 g nasekaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr nebo lžičku vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové kůry, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva a špetku soli.
Ještě jsou třeba mandle nakrájené na plátky a kousek másla na vymazání formy.
Jako první je třeba se ujistit, že kromě vajec má i máslo potřebnou pokojovou teplotu. Kdyby tomu tak nebylo, těsto by se mohlo srazit a tvořit žmolky.
Jednoduchý postup, ke kterému stačí tři mísy
Nejsnadnější je podle Cuketky příprava ve třech mísách. V první se připraví suchá směs, ve druhé se ušlehají vejce a ve třetí, největší míse se utře máslo a přidá se do ní obsah z ostatních mís.
V kuchyni se vždy vyplatí si vše promyslet, aby byl postup co nejjednodušší.
Forma se vytře máslem a vysype tenkými plátky mandlí. Forma by se měla rozehřát na 170 °C.
V míse se smíchá prosátá mouka a prášek do pečiva, přidají se nasekané vlašské ořechy a kousky čokolády.
V té největší míse utřete máslo s cukrem, s vanilkovým cukrem, špetkou soli a s citronovou kůrou. Změklé máslo jde utřít i rukou, ale rychlejší a pohodlnější způsob je volba kuchyňského robota s nástavcem na krém nebo pomoc ručního šlehače. Měl by vzniknout krásně hladký krém.
Naposledy se vyšlehají vejce, dokud nenabudou na objemu. Vejce se přidají do velké mísy s utřeným máslem a přisype se postupně i mouka s práškem do pečiva, ořechy a čokoládou.
Ještě hodinka v troubě a je hotovo
Těsto se dá rovnoměrně do formy a trochu se uhladí na povrchu. Trouba se zatím rozehřála a forma se dá dovnitř. Doba pečení je kolem hodiny, hodně záleží na druhu formy. Vyplatí se po ¾ hodině špejlí zkontrolovat těsto a nastavit si čas na dopečení.
Znovu zkuste špejlí, zda bude už suchá. Pokud ano, bábovka je hotová. Nechá se chvíli venku a potom se vyklopí, nejlépe na mřížku, kde vychladne. Nazdobí se moučkovým cukrem.
Zdroj: recepty.cuketka.cz, apetitonline.cz, ireceptar.cz
Autor: Lída Kropáčková