Vejce jsou pro člověka odedávna důležitou potravinou, ale také symbolem zrození a života. I proto jsou nedílnou součástí Velikonoc.
Historie používání vajec
Vejce člověk konzumoval ještě daleko dříve před tím, než vůbec domestikoval první zvířata, což se stalo zhruba před 12 000 lety. Už paleolitičtí lovci a sběrači sbírali tyto živočišné produkty a považovali je za důležitou součást svého jídelníčku. Postupně se navíc staly i symbolem života a znovuzrození a už před tisíci lety začaly vznikat první kraslice a zdobená vejce.
Vejce v kuchyni
Bez vajec si dnes přípravu pokrmů už ani neumíme představit. Lze si je udělat samotná, a to natvrdo, naměkko anebo nahniličko. Navíc jsou důležitou součástí těst, neboť mají kypřící vlastnosti. Využívána jsou jako pojivo (např. v sekaninách) a uplatnění nacházejí při zahuštění polévek či omáček. Připravit si z nich lze i omelety, případně palačinky či lívance a hodí se rovněž do salátů.
Zdobená vejce a kraslice
Vejce jsou dlouhodobě nedílnou součástí Velikonoc, tedy křesťanských svátků oslavujících znovuzrození Ježíše Krista. Už starověcí filosofové je mj. spojovali se zrozením, životem i nesmrtelností. I díky tomu jsou odedávna spojovaná s jarem. Zdobení skořápek je přitom možné vysledovat až do pravěku. Tradice barvení vajíček existovala i ve starověku a teprve později se stala nedílnou součástí nejdůležitějších křesťanských svátků.
Vejce z hlediska zdraví
Někteří lidé považují vejce za zdravá, jiní nikoli. Pravdou je, že obsahují mnoho účinných látek (makronutrientů i mikronutrientů). Říká se sice, že zvyšují hladinu cholesterolu, vesměs se ale nejedná o „zlý“ LDL cholesterol. Tvrdí se ale i opak. V každém případě platí, že byste si vejce neměli kupovat z velkochovů. Nejenže zvířata v těchto zařízeních trpí, ale jejich produkty disponují výrazně nižším množství účinných látek.
Zajímavosti o vejcích
- Studiem vajec se zabývá celý jeden vědní obor. Nazývá se oologie.
- Tento živočišný produkt je součástí starého logického paradoxu, který se ptá, zda bylo na počátku vejce, anebo slepice.
- V současné době se ovšem na úkor slepičích vajec stále častěji používají vejce husí, kachní, bažantí, krůtí anebo pštrosí.
- Nejdůležitější je ale již zmíněná kvalita vajec. Pořiďte si je tedy z bio chovů, kde je slepicím dáváno krmivo z ekologického zemědělství.
- U veganů může sloužit jako alternativa vajec lněné semínko, které slouží v pokrmech jako výborné pojivo.