Podzim a zima jsou ideálním obdobím, kdy se pustit do formování našich postav. Cvičení ale není vše, nejdůležitější je to, jak se během dne stravujeme. Během letních měsíců se doporučuje jíst hlavně bobulovité ovoce, protože obsahuje méně cukru.
Ani v zimě se nemusíte bát, že o ovoce přijdete. Mezi sezonním ovocem, které se sklízí u nás nebo je dováženo, existuje mnoho druhů, které se dokonce při hubnutí doporučuje a vůbec naši cestu k vysněné postavě neohrozí.
Citrusové ovoce jako mandarinky, pomeranč, grep
Můžeme se dočíst, že citrusové plody obsahují velké množství cukru, proto nejsou nejideálnějším ovocem při dietě. Pokud se ale nic nepřehání a pomeranče nebo mandarinky se nejí po kilech, určitě to naše hubnutí neovlivní.
V zimním období jsou například mandarinky, hlavně klementinky, výbornou volbou, jak zahnat chuť na sladké! Tyto malé mandarinky obsahují velmi malé množství rafinovaného cukru a kaloricky vycházejí na zhruba 35 kalorií. Dalším plusem je vitamín C, který je v mandarinkách bohatě zastoupen.
Dalším citrusovým plodem, který se nemůže opomenout, je grep. Grapefruit pomáhá ke snižování hladiny cukru. Řadí se mezi nízkokalorické ovoce, které má vysoký obsah vlákniny. Po grepu se cítíme dlouho sytí a navíc si výborně posílíme imunitu!
Posledním nejznámějším citrusovým ovocem u nás je pomeranč. Ten je bohatý na vitamín C, který pomáhá k normálnímu fungování metabolismu, což vede také ke snazšímu hubnutí. Pomeranč obsahuje také větší množství vody.
Jablka a hrušky
Jablka jsou skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny i vody. Zařazení jablka do jídelníčku pro zahnání chuti na sladké nebo jako malou svačinku je určitě skvělá volba. Zbytečně jablko neloupejte! Slupka totiž obsahuje mnoho živin.
Pokud vás už nebaví jablka, určitě se nebojte sáhnout po hruškách. Taková středně velká hruška má plus minus 100 kalorií a obsahuje velké množství vlákniny a vody, což vede k tomu, že se tělo na delší čas zasytí. Hrušky se dají i tepelně zpracovat například do ovesné kaše nebo je lze využít k přípravě zdravého salátu. Hrušky skvěle chuťově fungují s vlašskými ořechy.
Exotické ovoce
Typickým exotickým ovocem, které máme k dostání u nás, je banán. Tento druh ovoce je bohatý na hořčík a vitamín C. Je skvělý na přípravu snídaně, protože dokáže zasytit na delší dobu.
Zapomenout by se nemělo ani na ananas, který je taktéž bohatý na vlákninu. Ananas se při dietě obzvlášť doporučuje, protože obsahuje enzym, který pomáhá tělu vstřebávat bílkoviny, což napomáhá k redukci břišního tuku.
Méně známé jsou u nás fíky. Toto ovoce pomáhá tělu s trávením. Pokud při dietě, a stává se to velmi často, trpíme zácpou, jsou to právě fíky, které by nám od tohoto nepříjemného problému mohly pomoci. Fíky totiž obsahují enzym, který se nazývá ficin, a ten účinně funguje s dalšími enzymy v našem trávicím traktu.
Posledním ovocem ideálním ke konzumaci v zimě jsou hrozny. Hroznové víno si můžeme vypěstovat u nás v Česku, ale my Češi víno pěstujeme spíše pro spotřebu v tekuté formě. Proto se k nám víno z větší části dováží ze zahraničí. Červené hrozny obsahují kyselinu ellagovou, která zpomaluje růst tukových buněk. Mají totiž menší obsah cukru, a tak jsou dalším ovocem, které vám nebude bránit v hubnutí.
Celkově je ovoce důležité hlavně kvůli vláknině a vitamínu C. Určitě se ho tedy nebojte i v zimním období a zařaďte jej do svého dietního plánu.
Zdroj: NDTV, Healthline, Healthshots, HealthUseNews
Autor: Denisa Richter