Čaj patří mezi nejstarší nápoje, a tak není divu, že se za tu dobu objevilo mnoho čajových variací. K dostání jsou tak černé, bílé, zelené a žluté druhy čaje, nemluvě o různých přísadách, mezi nimiž je často používané právě mléko.
Odlišné množství zdraví prospěšných látek
Zelený čaj a černý čaj, který se podává s mlékem nejčastěji, se od sebe liší již samotným složením. Zelený čaj je plný katechinů (látek s antioxidačními vlastnostmi), které pomáhají tělu zůstat zdravé tím, že chrání před volnými radikály zodpovědnými za nemoci a stárnutí. Jsou to hlavně katechiny, které dodávají zelenému čaji jeho zdravotní benefity.
Konzumací černého mléčného čaje vaše tělo bohužel příliš mnoho antioxidantů nezíská. Právě mléko totiž brání vstřebávání antioxidantů tělesnými buňkami.
Čaj obsahuje také slušné množství kofeinu a černý čaj ho má ve srovnání se svým zeleným protějškem zvýšené množství. Podle informací HealthifyMe v malém šálku černého čaje, který se louhoval v horké vodě a mléce rovných 8 minut, tak najdete 30 mg až 60 mg kofeinu.
Zelený čaj má vysoký podíl fluoridů. Díky tomu dodáte svým kostem sílu a udržíte si zdravé zuby, aniž byste se museli uchylovat k potravinovým doplňkům. Přidáním mléka se tento účinek zředí, přičemž množství fluoridů se výrazně sníží.
Benefity zeleného čaje
Zelený čaj obsahuje velké množství sloučenin EGCG (epigalokatechin galát), které udržují výstelku cév a snižují stres a úzkost, čímž podle výsledků studie zveřejněné v Journal of Ethnopharmacol pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami.
Antioxidanty pocházející ze zeleného čaje pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály a zlepšují metabolismus. V kombinaci s vyváženou stravou a cvičením tak čaj pomáhá při hubnutí. Pro správné vstřebávání je však důležité nepřidávat do čaje mléko.
Benefity černého čaje s mlékem
Hlavním důvodem, proč si mnoho lidí přidává do čaje mléko, je zjemnění jinak poměrně ostré chuti. Do čaje s mlékem se také často přidávají další ingredience, jako jsou zázvor, hřebíček, máta nebo další bylinky, které s sebou přinášejí potenciální zdravotní benefity.
Mléko obsahuje velké množství vápníku a je bohaté na vitamín D. Tyto složky jsou nezbytné pro udržení funkčnosti organismu, získání silnějších zubů, zpevnění kostí, regulaci srdečního rytmu atd. Pro získání těchto přínosů je však lepší pít mléko samostatně.
Co se stane, když přidáte mléko do zeleného čaje?
Zelený čaj má bohatý obsah ECGC a ten, jak jsme si již řekli, působí příznivě na cévy. Mléko naopak přispívá ke zvýšení hladiny cholesterolu.
Zelený čaj pomáhá spalovat tuky, proto si ho řada lidí dopřává po tréninku, naopak mléko dodává do čaje hodně tuků a kalorií. Jak můžeme vidět, mléko a zelený čaj působí v některých aspektech antagonisticky, proto není dobré je kombinovat.
Je zdravější zelený čaj nebo černý čaj s mlékem?
Čaj, ať už černý, zelený, nebo bílý, obsahuje při konzumaci samotného čaje zalitého horkou nebo studenou vodou jen velmi málo kalorií. Přidání mléka do něj nejenže snižuje řadu zdraví prospěšných látek, ale navíc přidává kalorie.
Obecně se tedy doporučuje dát přednost zelenému čaji před čajem s mlékem. Pokud vám vadí jeho hořká chuť, zkuste přidat kapku citronové šťávy.
Zdroj: HealthifyMe, Green Tea Lobby, Srinivasan Ramamurthy, Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases, 2017
Autor: Dominika Jandorová