Rýžový nákyp buď milujete, nebo nesnášíte. Někteří z nás ho odmalička nemají rádi, protože jednoduše kombinaci sladké rýže s meruňkami či švestkami nepřišli na chuť. Jiní si ho ale dají s radostí dvakrát do měsíce.
Pro ty, kteří patří do první skupiny osob, máme tip na ozvláštnění rýžového nákypu tak, aby chutnal i vám. Recept se dá totiž mnoha způsoby vylepšit a z nudné rýžové kaše s ovocem, kterou nesnášíte třeba už od školky, vznikne najednou pokrm, který si zamilujete.
Nákyp s ovocným sirupem
Rýžový nákyp se dá sice dělat z čerstvého ovoce, daleko lepší ale je z toho kompotovaného. Má mnohem sladší chuť, a navíc využijete šťávu z kompotu na vytvoření ovocného sirupu, kterým pak výsledek polijete.
Na takový nákyp budete podle České televize potřebovat 1 hrnek rýže, 3 hrnky mléka, kousek celé skořice, 100 gramů tuku na pečení (například Hery), 3 vajíčka, moučkový a vanilkový cukr, půl kila konzervovaného ovoce a šťávu z kompotů.
Rýži uvařte v mléce doměkka. Přidejte cukr, skořici a špetku soli. Žloutky společně s Herou vyšlehejte do pěny a vmíchejte do rýže, z bílků udělejte sníh, který taktéž přidejte do směsi. Do vymazaného pekáče rozprostřete rýži, proložte ji ovocem a pečte vše na 200 stupňů dozlatova. Podávejte přelité sirupem z kompotové šťávy.
Nákyp s karamelizovanými jablky
Nákyp si připravte velmi podobně jako v prvním případě. Místo kompotovaného ovoce můžete použít čerstvé, v tomto případě skvěle vynikne jeho chuť.
Na karamelizovaná jablka budete potřebovat 5 kusů jablek, 30 gramů másla, 5 lžic cukru, vlašské ořechy, skořici, šťávu z poloviny citronu a trochu rumu. Jablka nastrouhejte na tenké plátky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a nechte jablka orestovat.
Jakmile chytnou zlatavou barvu, přimíchejte k nim cukr, skořici, citronovou šťávu a rum. Společně směs karamelizujte zhruba 5 minut. Jablka budou křehká, ale stále si udrží svůj tvar, popisuje Prima Fresh.
Karamelizovaná jablka podávejte k hotovému nákypu, vše můžete opět zalít ovocným sirupem. Uvidíte, že pokrm, který jste kdysi možná neměli úplně v lásce, si díky novým kombinacím chutí zamilujete i vy.
Zdroj: Česká televize, Kuchařka pro dceru, Apetit online, Prima fresh
Autor: Šárka Cvrkalová