Hutná a chutná večeře připravená během chvilky a ze tří surovin? Pokud nevěříte, vyzkoušejte grenadýrský pochod či trochu složitější uhlířinu.
Jsou to dvě podobná jídla, jen s trochu jinou úpravou. Obě jídla lze udělat v bezmasé formě, nebo se slaninou.
Jídlo vojáků
Grenadýrský pochod, nebo také grenadýrský marš, je vojenské jídlo známé po celém světě.
Jídlem vojáků se stalo zejména díky nízkým nákladům na jeho výrobu a zároveň hutnosti, díky které se vojáci zasytili. Svůj název toto jídlo dostalo právě podle vojáků.
„Grenadýr (granátník) byl původně pěšák, který byl určen k házení ručních granátů na nepřítele. První zmínky o granátnících pocházejí z 60. let 17. století. Ve Francii se tento druh zbraně rozšířil roku 1667 a roku 1670 byl zřízen první pluk granátníků i v habsburské armádě,“ vysvětluje samotný pojem web Wikipedia.
Základem jídla jsou těstoviny, brambory, osmažená cibule a koření. Pokud nechcete bezmasou formu, můžete dodat slaninu.
Grenadýrský marš
Jídlo se dělá po celém světě dodnes a jedná se o chuťově velmi dobrý pokrm. Na přípravu budete dle receptu serveru Maková panenka potřebovat 1 kg brambor, 400 g těstovin, 3 cibule, sádlo, sůl, pepř a sladkou papriku.
Nejdříve připravte brambory a těstoviny. Brambory nakrájené na kostičky uvařte a těstoviny také. Než se oboje uvaří, připravte si cibuli a osmažte ji dozlatova.
Uvařené brambory a těstoviny pak přidejte k cibulce, zasypte 2 lžícemi sladké papriky, přilijte trochu horké vody a promíchejte.
Následně směs můžete nechat zapéct v troubě nebo podat tak, jak jste ji připravili na pánvi. Ideálně se k ní hodí nakládané okurky.
Pokud chcete grenadýr doplnit o masovou složku, tak ke smažené cibulce přidejte slaninu.
Uhlířina
Česká uhlířina je podobný pokrm jako grenadýr, liší se jen lehce v ingrediencích.
Na uhlířinu si připravte 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 3 vejce, 6 lžic vody, sádlo, 3 cibule, sůl a kmín.
Nejdříve si z mouky, vajec a vody připravíte těsto, které necháte odpočívat. Dále si uvaříte brambory a dáte vařit osolenou vodu. Z těsta vytvoříte noky a vaříte je v připravené vodě od doby, co vyplavou, ještě dalších 5 minut.
Následně si na sádle usmažíte dohněda cibulku a buď ji nandáte na smíchané noky s bramobrami na talíři, nebo vše smícháte dohromady a nandaváte již smíchané.
Obě jídla mají společné, že jsou nenáročná jak na přípravu, tak finančně. A zároveň zasytí. Navíc se jedná i o chutná jídla, o čemž se můžete přesvědčit v recenzích na různých serverech.
Zdroje: Maková panenka, Wikipedia, Rozhlas, Fresh Prima
Autor: Soňa Jiroutová