Během sychravého podzimu není nad to dát si šálek dobrého teplého čaje. Můžete si jednoduše zalít pytlík kupovaného čaje z obchodu, pokud si ale skutečně chcete pochutnat a provonět navíc svou domácnost předvánoční atmosférou, máme pro vás tip na pečený čaj.
Pečený čaj je vlastně zpracované ovoce, které po zalití horkou vodou a dochucení lžičkou medu vytvoří ten nejlahodnější podzimní nápoj, jaký si můžete dopřát. Příjemně vás zahřeje, nastolí u vás doma krásnou atmosféru a ještě budete mít jistotu, že do těla dostanete spoustu vitamínů.
Podle Prima receptáře je domácí pečený čaj skvělý i proto, že při jeho přípravě můžete spotřebovat přebytky ovoce, které se vám obvykle doma na podzim nahromadí. K nim pak použijete ovoce kupované, které máte rádi.
Fantazii se meze nekladou
Naše babičky dříve na pečený čaj používaly především jablka, hrušky a švestky, uvádí Prima Fresh. Je ale jen na vás, jaké ovoce máte rádi. Pokud jste si v létě udělali do mrazáku zásobu rybízu či jahod, rozhodně je také použijte.
Připravte si ovoce, které máte rádi. Různě ho nakombinujte, jeho chutě se v čaji budou skvěle vyjímat, ať už zvolíte jakékoli množství druhů. Na 3 kilogramy ovoce budete potřebovat 2 větší citrony, 1 kilogram cukru, 100 mililitrů rumu a koření podle chuti.
Hodí se například hřebíček, badyán, celá skořice či zázvor, použít ale můžete také nastrouhanou pomerančovou kůru. Ta se dá koupit v obchodě, ale je mnohem jednodušší si z omytého ovoce čerstvou kůru doma nastrouhat sám.
Prohřeje tělo, potěší duši
Veškeré ovoce omyjte, nakrájejte na malé kousky, zbavte všech jader a vložte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte, nakrájejte na kolečka a společně s kořením přidejte do pekáče. Směs zalijte rumem. Ten slouží pro chuť, ale také jako konzervant, aby zpracované ovoce vydrželo déle.
Směs pečte na 200 stupňů zhruba půl hodiny. Alkohol se vypaří, takže se nemusíte bát podávat čaj ani dětem. Ještě horkou směsí plňte sklenice, které pak otočte víkem dolů a nechte je zatáhnout. Čaj pro jistotu skladujte v lednici.
Pak už jen stačí vždy, když máte chuť na lahodný nápoj, dát dvě lžičky ovoce do hrnku a zalít je horkou vodou. Přidat můžete trochu medu nebo třeba kolečko čerstvého pomeranče na ozdobu. A pak už si jen vychutnávejte čaj, který prohřeje vaše tělo a potěší na duši.
Zdroj: Prima receptář, Prima Fresh, Kupi
Autor: Šárka Cvrkalová