Oblíbený těstovinový pokrm, tradičně připravovaný v západním Slovinsku, konkrétně ve městě Idrija, lze přirovnat k italským raviolám. Žlikrofi se vyrábí ze dvou vrstev tenkého těstovinového těsta. Vzhledem připomínají dvourohý klobouk a uvnitř mají náplň, třeba bramborovou.
Od prvních zmínek o tomto lahodném slovinském pokrmu se recept za dlouhé roky nezměnil, ale rozhodně se objevilo více náplní.
Chutné jídlo s nejasným původem
TasteAtlas uvádí, že nejstarší písemný pramen se nachází v knize Náš Idrijski Kot z roku 1936, ve které autor popisuje, jak se oblíbené žlikrofi připravovaly pouze při zvláštních příležitostech, kdy se obvykle plnily bramborami, masem nebo tuřínovou kaší.
I když se předpokládá, že idrijski žlikrofi jsou ve skutečnosti dost podobné rakouským knedlíkům plněným droby a čerstvými bylinkami, jejich pravý původ nebyl dosud objeven.
Slovinský blog Slovenian Kitchen uvádí, že jde o první slovinské jídlo, které získalo v roce 2010 status chráněné značky Evropskou komisí.
Přesný původ knedlíků je ale zahalen tajemstvím. Některé zdroje uvádějí, že žlikrofi přivezla do Idrije jedna z německých hornických rodin z Transylvánie na začátku 19. století, protože název zřejmě souvisí s německým slovem „schlichtkrapfen“ nebo „kluzký knedlík“.
Suroviny potřebné k výrobě těsta a náplně
Na těsto budete potřebovat 300 g mouky, 1 vejce, 60 ml vody, 60 ml mléka, 2 lžíce oleje.
Na náplň je třeba 500 g brambor, 50 g slaniny nebo škvarků, 50 g cibule, svazek pažitky, majoránka, sůl a pepř.
Pracovní postup
Všechny suroviny na těsto se smíchají ručně nebo pomocí kuchyňského robotu. Těsto by mělo být hladké a elastické bez vzduchových bublin a vláčnější než těsto na těstoviny. Zakryje se a nechá alespoň 30 minut odpočívat.
Brambory se vaří asi 25 minut, dokud nejsou úplně měkké, a ještě teplé se rozmačkají. Na pánvi se orestují kostičky slaniny, dokud slanina není křupavá.
K bramborám se přidá slanina, cibule a bylinky a vše se promíchá. Podle chuti se osolí a opepří. Z náplně se tvarují kuličky velikosti ořechu.
Ani příprava těsta není složitá. Těsto se rozválí, aby bylo co nejtenčí. K tomuto kroku lze také použít strojek na těstoviny s otvorem na lasagne.
Vyválené těsto se vyřízne tak, aby vznikl rovný okraj, a poté se kuličky náplně položí k okraji. Mezi nimi by měla být mezera asi na jeden prst.
Těsto kolem nich se roluje, dokud nejsou bramborové kuličky zakryté. Váleček se odřízne nožem. Prostor mezi kuličkami se přitlačí prsty. Postup se opakuje. Okraje knedlíčků se přitlačí k sobě a vzniknou „uši“. Na vršku se vytvoří důlek.
Knedlíčky se dají do vroucí vody, dokud nevyplavou. Podávají se třeba pokapané sádlem, s opraženou slaninou nebo se skopovou omáčkou a posypané pažitkou.
Zdroj: tasteatlas.com, slovenian-kitchen.com
Autor: Lída Kropáčková