Kynuté buchty plněné ovocem jsou oblíbenou českou klasikou. Připravujeme si je s různými náplněmi, mezi nejoblíbenější však patří švestky.
Právě švestkové kynuté buchty, kterým se říkávalo slíváky, slíváci nebo také buďáky, patří k zažité české tradici. Připravte si je doma i vy.
Buchty z východních Čech
Podle webu Lidovky jsou domovem slíváků neboli kynutých buchet se švestkami východní Čechy. Pravé slíváky, jak už název napovídá, jsou plněné švestkami.
Nutno ale podotknout, že tento název už tak nějak zdomácněl. Na Broumovsku se například můžete setkat s buchtami, kterým se zde sice říká slíváky, ale jsou plněné makovou náplní a polité vanilkovým přelivem.
Slíváky, nebo buďáky?
Někdo by mohl namítat, že se švestkovým buchtám z kynutého těsta neříká slíváky, ale buďáky. Pravda je taková, že oba názvy platí.
I buďáky jsou totiž švestkové buchty. Web Český rozhlas Plzeň ale udává, že buďáky jsou obrovské švestkové buchty, které se pečou po třech v pekáči a plní se švestkami a mákem.
Upečte si je doma
Dostali jste na kynuté buchty se švestkami chuť? Pak si je upečte doma podle receptu, se kterým se podělil web i60. Na jejich přípravu potřebujete 4 žloutky, 4 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 polévkovou lžíci cukru krupice, 120 g másla, 0,45 l mléka, 0,6 kg hladké mouky, kvasnice (půl kostky), trošku soli (špetku) a trouchu mouky na podsypání. Na náplň pak 1 kg švestek.
Budete-li chtít dělat slíváky, už nic dalšího nepotřebujete. Rozhodnete-li se dělat buďáky, připravte si navíc ještě 200 g mletého máku smíchaného s moučkovým a vanilkovým cukrem.
Z mléka, trochy cukru a droždí připravte kvásek, který nechte vzejít. Mezitím žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte máslo a šlehejte do pěny. Ke směsi přidejte mouku a sůl, vše zalijte mlékem s kvasnicemi a promíchejte. Postupně přidávejte mouku a vytvořte hladké, dostatečně tuhé těsto, které nechte kynout na teplém místě.
Poté z těsta vytvarujte placičky, které plňte švestkami (a případně mákem smíchaným s cukrem). Zatočte do kuličky, klaďte vedle sebe na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 190 °C cca 15 až 20 minut dozlatova.
Zdroj: lidovky.cz, plzen.rozhlas.cz, i60.cz, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková