Že není olej jako olej, víme asi úplně všichni. V našich domácnostech se stále častěji kromě zažité klasiky v podobě slunečnicového oleje objevují i jiné druhy – například olivový olej. I ten je k dostání v rozdílné kvalitě.
Právě rozdíl mezi olivovým a extra panenským olivovým olejem mnoha lidem motá hlavu. Většina z nich netuší, v čem se vlastně liší. Nevědí pak, kdy jaký z olejů použít.
Není olej jako olej
Výběr olivového oleje může s trochou nadsázky připomínat výběr vína. K dostání je totiž tolik různých odrůd, které se liší nejen obalem, ale i kvalitou či původem. Jednomu by z toho šla až hlava kolem.
Co je vlastně olivový olej? Web Eating well olivový olej popisuje jako olej vyrobený lisováním nebo drcením čerstvých oliv.
V závislosti na typu oliv, na době, kdy byl sklizen, a způsobu, jakým je olej extrahován a zpracováván, se olivový olej může pohybovat v barvě od tmavě zelené až ke světle žluté a jeho chuť může být neutrální i pikantní.
Olivový olej vs. extra panenský olivový olej
Velmi často se setkáte s narážkami na rozdíl mezi olivovým olejem a extra panenským olivovým olejem. Mnoho lidí ani netuší, že se něčím liší.
Extra panenský olivový olej se vyrábí z prvního lisování za studena a obsahuje nejmenší množství mastných kyselin. Je nejdražší z olivových olejů.
Olivový olej je kombinací rafinovaného olivového oleje a extra panenského. Rafinovaný znamená, že olej prošel dodatečným zpracováním, aby se neutralizovaly jakékoli vady v chuti, vůni nebo kyselosti.
V čem je extra panenský olivový olej lepší?
Podle webu Medical News Today má extra panenský olivový olej několik předností. Je to například příjemnější chuť i fakt, že v sobě obsahuje mnohem méně chemikálií.
Má mnohem více antioxidantů, obsahuje větší množství vitamínů a navrch má, i co se týče dalších důležitých přírodních složek.
Který z nich upřednostňovat při vaření?
„Je důležité vědět, že všechny druhy olivového oleje jsou bezpečné a účinné pro vaření při jakékoli teplotě, dokonce i při vysokém teple,“ tvrdí Severoamerická asociace olivového oleje pro web Eating Well.
Nic nezkazíte, když budete mít doma po ruce oba typy olivového oleje. Olivový olej je vhodný pro běžné vaření, extra panenský olivový olej je vhodný pro přípravu dresinků, různých dipů a zkrátka pro „studené“ vaření.
Web Tasting table nezavrhuje používat extra panenský olivový olej i při tepelném zpracování. Jen dodává, že chuť extra panenského olivového oleje nejvíce vynikne za studena.
Zdroj: eatingwell.com, medicalnewstoday.com, tastingtable.com, eatingwell.com
Autor: Natálie Kabourková