Připravte si tradiční tiramisu. Poradíme, jak na něj a na co si dávat při přípravě pozor

tiramisu
Zdroj: Shutterstock

Tento klasický italský dezert si postupem času našel cestu do jídelníčku i u mnoha Čechů. Spojení sladkého krému se silnou chutí kvalitní kávy totiž uchvátí skoro každého milovníka dezertů nebo kávy.

Řeč je o tiramisu, které se ve světové gastromii začalo objevovat v polovině dvacátého století a původ má v severní Itálii.

Časem se tato tradiční dobrota začala upravovat a vylepšovat všemi možnými způsoby a měnila podobu přidáváním různých surovin, nebo dokonce nahrazováním těch původních, nejoblíbenější u většiny lidí ale stále je původní, kupodivu velmi jednoduchá verze, kterou s trochou snahy zvládne připravit každý.

Jak na skvělé tiramisu

Přísad potřebných na tento dezert je jenom několik, v jednoduchosti je totiž krása. Na přípravu tiramisu potřebujeme piškotové sušenky, tzv. „ladyfingers“, které jsou v České Republice známé jako cukrářské piškoty. Dále si připravíme mascarpone, kávu, například espresso, smetanu ke šlehání, cukr, vanilkové aroma a kakaový prášek na posypání.

Nejprve našleháme šlehačku, do které přidáme dle chuti cukr, každý ji má rád jinak sladkou. Ochutíme ji vanilkovým aroma a do šlehačky jemně vmícháme mascarpone.

Cukrářské piškoty si namočíme do vychladlé kávy z obou stran, ale jen v rychlosti, aby se příliš nerozmočily. Poté je vyskládáme do vhodné nádoby a na ně přidáme vrstvu krému. Takto vrstvíme na střídačku piškoty a krém, až dojde na vrchní vrstvu krému, kterou poprášíme kakaem v prášku.

Čemu se při přípravě tiramisu raději vyhnout

Přestože recept opravdu patří mezi dezerty velmi jednoduché, některé chyby dokážou jeho přípravu dost zkomplikovat. Proto se podíváme na věci, kterých bychom se měli při tvorbě tiramisu pokusit vyvarovat.

Důležité, ačkoliv se to nemusí zdát tak podstatné, je použít správné piškotové sušenky. Jsou do tohoto receptu nejvhodnější, protože se do nich káva lehce nasákne, ale zároveň se tak rychle nerozmočí.

Další problém může nastat při míchání krému, pokud mascarpone se šlehačkou mícháme příliš dlouho, může nám krém zřídnout a nedosáhneme tak té správné konzistence, jakou by tiramisu mělo mít. Krém by se tak měl míchat zlehka a jen nutně dlouhou dobu pro propojení všech ingrediencí.

Také bychom měli hledět na použití opravdu kvalitní kávy, a ne klasické instantní, která dezertu nedodá požadovanou silnou kávovou chuť. A hlavní trik je ve vychytání délky namáčení piškotů do kávy – nesmí to být příliš dlouho, ani příliš krátce. To ale každý brzy vychytá.

A nakonec to nejdůležitější. Tiramisu, ačkoliv je velmi lákavé a je těžké mu odolat, nemůže se jíst hned po přípravě. Potřebuje dostatečný čas na ztuhnutí, a to minimálně několik hodin, nejlépe ale celý den. Tak se všechny chutě stihnou propojit a dezert získá úplně jiný rozměr.

Zdroje: Tastes better from scratch, Tasting table, Daily meal

Autor: Denisa Weisová

Přidat na Seznam.cz