Vepřo knedlo zelo patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně, i když možná u nás ani nevzniklo. Přesto se díky Čechům dostalo i do vesmíru!
Původ vepře knedla zela
Vepřo knedlo zelo je pokrm, který je obecně považován za tradičně český. Nicméně není jisté, zda je vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím skutečně původem z českých zemí. Podobné pokrmy se totiž připravují po celé střední Evropě (např. v Německu či Rakousku) a podle některých zdrojů lze jejich původ hledat v Bavorsku. V každém případě platí, že toto jídlo u nás patří k nejoblíbenějším.
Jednotlivé ingredience
Základem tohoto pokrmu je pochopitelně pečené vepřové maso, zpravidla libové, ale může být i tučnější (tzv. moravský vrabec). Jako příloha se obvykle používá houskový knedlík, jehož alternativou často bývá knedlík bramborový. Nedílnou součástí je samozřejmě i kyselé zelí. Obvykle bývá bílé, používá se ale i červené. Může být přitom jak kysané, tak čerstvé a připravené na kyselo.
Vepřová s knedlíkem a se zelím z hlediska zdraví
Vepřo knedlo zelo nelze považovat za úplně nejzdravější pokrm české kuchyně, která zase všeobecně nepatří k nejzdravějším na světě. Na druhou stranu nelze říci, že by se nutně mělo jednat o problematický pokrm, záleží ale na samotných strávnících. Vepřovou s knedlíkem a se zelím si lze totiž připravit zdravěji a důležité je rovněž množství.
Zdravější vepřo knedlo zelo
Důležité je samozřejmě použít libovější vepřové maso, mezi které lze nepochybně počítat třeba kýtu, která obsahuje daleko méně tuků. Vhodné je každopádně použít bio maso. Je také rozdíl, dáte-li si k němu čtyři či osm knedlíků. Při pečení lze rovněž použít bio olej a k dochucení zdravější mořskou sůl. Zelí zase nemusíte dávat vařit, ale udělejte si zelný salát bez tepelné úpravy.
Zajímavosti o vepřu knedlu zelu
- Vepřo knedlo zelo vzniklo v století. Někdy se uvádí, že v Praze, ale jak už jsme zmínili na začátku, není to vůbec jisté.
- Vepřová s knedlíkem a se zelím se dokonce dostala do vesmíru. Tedy ne skutečně, ale existuje planetka, kterou astronom Miloš Tichý pojmenoval Vepřoknedlozelo.
- Vepřová pečeně s knedlíkem se nekonzumuje pouze se zelím. V posledních letech je stále oblíbenější rovněž dušený špenát.
- Jinou alternativou mohou být vepřové výpečky či pečený bůček. Samozřejmě podávané s knedlíkem a se zelím.
- Pokud se nemůžete rozhodnout, zda použijete bílé či červené zelí, udělejte si oboje. Jídlo pak bude mít ještě rozmanitější charakter.
Autor: redakce
Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické