Čočková polévka na marocký způsob se sladkými bramborami je ideální na chladnější podzimní večery. Toto vydatné jídlo nevyžaduje téměř žádnou práci a navíc provoní celý dům teplem a útulností. Tak vřele do toho!
Úvodem jedna zajímavost – mnoho marockých pokrmů se i v dnešní době tradičně vaří v taginu, což je hliněná nebo keramická nádoba.
Ačkoli Maročané žijící ve městech mají při přípravě dušených pokrmů větší tendenci používat moderní nádobí, taginy jsou stále oblíbené mezi těmi, kdo oceňují chuť pomalu vařeného jídla, kterou hliněné nádobí pokrmu propůjčuje. V této nádobě je tedy možné připravit i čočkovou polévku.
Má spoustu přínosů
Marocká čočková polévka je nejen snadná, ale také detoxikační a vegetariánská. Obsahuje spoustu zeleniny, čočky a sladkých brambor, které vás zasytí, zároveň však není příliš kalorická. Navíc skvěle zahřeje za chladných dnů.
Polévka se samozřejmě neomezuje jen pro ty, kteří touží po detoxu nebo dodržují vegetariánské stravování. Ve skutečnosti chutná ještě lépe, pokud se ji rozhodnete podávat s opečenými chlebíčky a velkým kopečkem šlehaného řeckého jogurtu či zakysané smetany, která krásně zjemní její chuť.
Čočka se najde ve spíži snad každé domácnosti, lze ji připravit na milion způsobů za tepla i za studena a co víc, je opravdu zdraví prospěšná zejména pro lepší stravování, kdy ve střevech působí jako jakýsi kartáček.
I když vaření může trvat až šest hodin času, není třeba se obávat. Samotná příprava totiž zabere necelou půlhodinku. Níže uvedený recept je na vegetariánskou variantu, aby si ji mohl vychutnat opravdu každý.
Můžete použít čočku hnědou, zelenou i červenou
Základ tvoří jeden a půl šálku přebrané a propláchnuté zelené nebo hnědé čočky. Dále budete potřebovat kilo sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na malé kostičky. Jako alternativu můžete použít čočku červenou, která se vaří rychleji, a klasické bílé brambory. A pokud si chcete pochutnat na hnědé či zelené čočce s kousky a zároveň mít polévku s hustší konzistencí, nabízí se ideální způsob – jednotlivé druhy čočky smíchat, jak uvádí web mydaintykitchen.com.
Mezi další ingredience patří: šálek mrkve nakrájené na kousky, šálek nakrájené cibule, hrnek nakrájeného celeru, jedna červená paprika na kostičky a šest prolisovaných stroužků česneku, který má úžasné detoxikační vlastnosti. Pokud si chcete přípravu trochu urychlit, můžete použít koupenou směs zeleniny z obchodu.
Co se týče koření, budete potřebovat jednu a půl čajové lžičky koriandru a mletého kmínu, lžičku kari (nebo více podle chuti), po půl lžičce uzené papriky, mleté skořice a kurkumy a na špičku čajové lžičky mletého muškátového oříšku.
Ještě si připravte dva a půl šálku nahrubo nasekaného baby špenátu (nebo třeba kapusty), 6 až 7 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru a čtvrt šálku citronové šťávy či plátky citronu na podávání.
Teď už jen nechte několik hodin vařit
Pokud máte nachystány všechny ingredience, postup je už jednoduchý. Do hrnce vložte sladké brambory, mrkev, cibuli, celer, červenou papriku, česnek, čočku, koření a šest šálků vývaru. Přikryjte a vařte na nízkém stupni 6 až 8 hodin nebo při vyšší teplotě 4 až 6 hodin.
Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je čočka hotová. Pak polovinu polévky vložte do mixéru spolu s trochou zbylého vývaru (asi půl šálku) a rozmixujte do hladka. Případně lze použít i ponorný mixér přímo v hrnci, avšak dávejte pozor, abyste polévku nerozmixovali příliš, aby měla hrubší konzistenci.
Pyré dejte zpět do hrnce a vmíchejte baby špenát a citronovou šťávu. Přikryjte, vypněte sporák a nechte asi půl hodiny jen tak odležet, dokud špenát nezavadne.
Podle chuti osolte, opepřete a přidejte kari. Zřeďte dalším vývarem do požadované konzistence. Podávejte teplé a posypané čerstvými bylinkami (petrželkou nebo koriandrem). Doplnit můžete osmaženým pita chlebem a našlehaným řeckým jogurtem.
Je snadné z polévky udělat i jídlo s větším množstvím bílkovin, stačí osmahnout mleté krůtí, kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso, které máte rádi, a přidat je rovnou do hrnce se všemi ostatními ingrediencemi. Jen mějte na paměti, že nejspíš budete muset přidat více koření pro vyvážení chuti. A pokud máte rádi indickou kuchyni, čočková polévka se také hodí k rýži basmati.
A jeden profesionální tip na závěr: pro ještě lepší chuť je vhodné připravit polévku den předem. Následující den už jen stačí přidat špenát, citronovou šťávu a prohřát.
Zdroj: littlespicejar.com, halfplanetpreserve.com, mydaintykitchen.com, thespruceeats.com
Autor: Silvie Grulichová