Kuře na paprice patří mezi tradiční české pokrmy. Jeho původ je ovšem nutné hledat v Maďarsku, kde se označuje jako kuřecí paprikáš.
Původ kuřete na paprice
Kuře na paprice je oblíbené české jídlo, které ovšem pochází z Maďarska, resp. z Uher. Zde se tento pokrm nazýval „paprikás csirke“, což se do češtiny překládá jako „kuřecí paprikáš“. Tato dobrota se v 19. století rozšířila po celém Rakouském císařství, kde se německy označovala „Paprikahendl“. Dostala se přitom i do Čech, kde jsme ji „adoptovali“ a přijali za svou.
Ingredience na kuře na paprice
Pří přípravě jsou potřeba kuřecí stehna, které se v originálním receptu vyskytují nevykostěná, ale před orestováním je samozřejmě vykostit můžete. V receptu se vyskytuje rovněž cibule, sladká paprika nebo vývar (připravit si jej lze kostí a odřezků). Na zahuštění se používá mouka a na úplný závěr se do omáčky vmíchá smetana, která jí dodá specifickou barvu a chuť.
Jakou zvolit přílohu? Nokedli!
V českých zemích se kuře na paprice tradičně podává s těstovinami, rýží a houskovým knedlíkem, někdy lze však narazit i na variantu s bramborami. Existují ovšem i recepty s haluškami, jež se asi nejvíce podobají původní maďarské příloze, které se říká nokedli. Jedná se vlastně o nočky, které oproti haluškám neobsahují brambory, ale pouze mouku a vejce.
Kuře na paprice z hlediska zdraví
Kuřecí stehna patří ke zdravějším druhům masa, ačkoli jsou o něco tučnější než prsa. Kuře na paprice sice z hlediska zdraví není příliš problematickým receptem, přesto si můžete připravit fitness variantu. Stačí použít kvalitní (bio) olej, mořskou sůl, nízkotučné mléko nebo rostlinnou smetanu a na zahuštění celozrnnou žitnou mouku. Servírovat lze s pohankovými těstovinami či hnědou (tzn. průmyslově neupravenou) rýží.
Zajímavosti o kuřeti na paprice
- Kuře na paprice má mnoho Čechů spojeno se školními či závodními jídelnami. Tento pokrm ovšem patřil k tomu lepšímu, co se zde dalo ochutnat.
- Existují i další alternativy tohoto receptu. Připravit si lze rovněž slepici na paprice, ale podobně i králičí, vepřové či hovězí maso.
- Nokedli nedílně patří i k dalšímu tradičnímu maďarskému jídlu, totiž k perkeltu, což je pokrm dosti podobný guláši.
- Kuře na paprice si lze pořídit jako hotové jídlo, jejž stačí ohřát. Mnoho z těchto produktů ale vysokou kvalitou neoplývá.
- Jednou z nejdůležitějších zásad při přípravě je nenechat papriku při restování připálit. Zdá se to jako maličkost, ale celý pokrm pak zhořkne.