Máslo, jak mléčné, tak i rostlinné, se stalo základem domácností a nezbytným dochucovadlem v kuchyni. Máslo je také klíčem v profesionální gastronomii. Kuchaři máslem kouzlí krémové omáčky, pyré nebo polevy na dezertech. Vypadá to, že máslo je zázrakem chuti a nesmí chybět v žádné kuchyni. Máslo je samo o sobě obsáhle využitelné na vícero způsobů. Zkuste si máslo zpracovat i netradičně.
Ghee
Ghí se vyrábí zahříváním másla a pomalým vařením. Jakmile je máslo krásně rozteklé, proces se zastaví a následně se máslo scedí přes kuchyňské plátýnko do sklenice, kde bude přepuštěné máslo skladováno.
MasterClass vysvětluje ghee jako přepuštěné máslo, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni a také se doporučuje při dietě místo oleje.
Takto zpracované máslo se může bez obav skladovat při pokojové teplotě. Ghí může být také volba pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu, protože při výrobě ghí se zahříváním odstranila mléčná sušina.
Při vaření je ghí oblíbené kvůli vyššímu bodu kouře, to znamená, že je lepší volbou pro vaření při velmi vysokých teplotách.
Mražené máslo
Mražené máslo se dá využít, když nemáte čas čekat, až se rozpustí velké kousky, nebo si jen chcete namazat chléb.
Trik je v tom, že když se zmražené máslo nastrouhá, tenké linie jsou rychleji rozpustitelné, a tak se vám například těsto spojí rychleji, a i na chlebu bude máslo snadněji roztíratelné.
Dalším tipem pro snadnější povolení másla je, že na ztuhlé máslo položíte šálek s horkou vodou, máslo do pár sekund povolí a můžete pokračovat v jeho zapracování.
Vlastní příchuť másla
Pokud ze zahrádky sklidíte více bylinek a nevíte co s nimi, určitě si zkuste vyrobit svou vlastní příchuť másla. Stačí jen máslo nechat povolit a pak do něj vmíchat bylinky, které chcete. Necháte v ledničce a můžete si vychutnávat vlastní bylinkové máslo.
Další využitelnost
Možností, jak zpracovat máslo, je opravdu mnoho. Máslo je výborným zdrojem chuti ve sladké i slané kuchyni. Máslo můžete dát do kávy jako zdroj tuků nebo zjemnit omáčku, a dát jí tak nekonečný dotek chuti.
Obal od másla je výborný pro vymazání plechů a pekáčů. Na webu Food-ndtv dokonce radí, že se obaly můžou shromažďovat v lednici a při pečení koláče nebo sušenek pekáček vyložíte máslovými obaly pro lahodnou máslovou chuť sladkého dezertu.
Zdroje: Food-ndtv, Mashed, Lifesavvy
Autor: Denisa Richter