Obranyschopnost organismu je v v průběhu posledních měsíců hojně propíraným tématem. Pomoci nám přitom mohou potraviny pro posílení imunity.
Proč je důležitá imunita organismu?
Imunita je schopnost těla bránit se proti nebezpečným látkám z vnějšího i vnitřního prostředí. V současné době se o přirozené obranyschopnosti organismu hojně diskutuje, především v souvislosti s koronavirem. Ačkoli lze imunitu posílit za pomoci očkování a v nabídce obchodů jsou různé doplňky stravy, ve skutečnosti hraje dosti zásadní roli strava. Některé potraviny totiž dokážou obranyschopnost organismu posílit, zatímco jiné působí negativně.
Ovoce a zelenina na posílení imunity
Zázvor u nás patří mezi nejpoužívanější koření. Kromě toho, že dodává pokrmům ostrou a výraznou chuť, má mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Podporuje např. imunitní systém. Připravit si přitom můžete zázvorový sirup, což je velmi jednoduché. Budete už potřebovat jen citrón, který se rovněž řadí mezi účinné potraviny pro posílení imunity. Obsahuje totiž velké množství vitamínu C, což platí i o dalších citrusových plodech, stejně jako o šípku anebo rakytníku.
Vitamín C patří mezi silné antioxidanty, což jsou látky, které mj. posilují imunitní systém. Nenachází se přitom pouze v ovoci, ale také v zelenině jako v rajčatech či paprikách. Ze zeleniny je nicméně na posílení imunity doporučována především trojice plodin, jež působí antibioticky a protibakteriálně. Jedná se o cibuli, česnek a křen, což jsou opět potraviny, které jídlům dodávají ostrou a výraznou chuť.
Upozorňujeme: pro správné fungování obranyschopnosti organismu jsou důležité i další vitamíny jako např. vitamín D, který tělo získává především ze slunce. Podstatnou roli navíc hrají i minerály jako zinek. Spoustu vitamínů a minerálů se přitom nachází např. ve smoothie.
Bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a vláknina
Pro imunity jsou důležité i bílkoviny, které neobsahují pouze živočišné produkty, ale třeba také luštěniny, quinoa anebo konopné semínko. Zaměřit byste se měli rovněž na příjem esenciálních mastných kyselin, jež se nacházejí v rybách a vlašských ořeších, stejně jako v chia a lněných semínkách. Na zdravé imunitě se výrazně podílí také správné trávení. Proto je důležitý i příjem vlákniny, která se hojně vyskytuje v listové zelenině anebo celozrnných obilovinách.
Imunita a nezdravá strava
Jak je patrné z předešlých řádků, pro posílení imunity je důležitá zdravá strava. Pokud si tedy chcete zdraví udržet dlouhodobě, nestačí do jídelníčku zařadit jednu konkrétní potravinu, ale podstatné je stravovat se zdravě. Optimální jsou v tomto ohledu čerstvé a průmyslově neupravené potraviny, které bychom měli konzumovat v co největším množství. Nezdravá strava, jež je navíc náročná na trávení, vyvolává stres a bere našemu organismu energii, což se negativně podepisuje i na jeho schopnosti bránit se proti vlivu nebezpečných látek.