Jsou chvíle, kdy se hodí mít v rukávu recept na rychlý a chutný dezert. Například tehdy, kdy se za dveřmi objeví nečekaná návštěva, nebo dostanete neukojitelnou chuť na něco sladkého a dobrého.
Ideálním příkladem pro takové chvíle je nepečený ořechový dort. Mezi jeho výhody nepatří jen snadná a rychlá příprava, ale také dokonalá chuť, pro kterou si dokáže získat malé i velké.
Nepečený ořechový dort s dlouholetou tradicí
Pokud máte rádi sladké dobroty, zkuste si doma připravit nepečený ořechový dort babičky Růženky. Tento recept má podle webu Vaříme dobroty tradici už nejméně 50 let a jeho sláva rozhodně neupadá. Ba naopak.
Co bude potřeba? 2 balíčky piškotů, 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, rum dle chuti, 140 g lískových oříšků, 250 ml 33% smetany, strouhanou čokoládu, vlašské ořechy a šlehačku na ozdobu.
Příprava krému zahrnuje vyšlehání másla do krémové konzistence. K máslu postupně přisypte moučkový cukr, přidejte dva žloutky a vše vyšlehejte dohladka. Přidat můžete i trochu rumu, který recept krásně ovoní. Do směsi na závěr přidejte smetanu, nasypte mleté lískové oříšky a vše opět dobře prošlehejte.
Formu vytřete máslem, vysypte strouhaným kokosem a na dno narovnejte piškoty. Na piškoty dejte vrstvu krému, poté opět vrstvu piškotů a takto pokračujte, dokud vám vyjdou suroviny. Takto připravený dort vložte do lednice, kde jej nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny. Poté dort ozdobte vlašskými ořechy, strouhanou čokoládou a podávejte se šlehačkou.
Nepečený vánoční ořechový dort
Na přípravu tohoto dezertu potřebujete 140 g másla pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 200 g vlašských ořechů namletých, 2 lžíce silné černé kávy espresso, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce tuzemáku, bílá káva (1 dvojité espresso) z 500 ml mléka, 2 menší balení piškotů (240 g) a 1 kelímek šlehačky na ozdobu.
Uvařte silné espresso a nechte ho trochu vychladnout. Máslo utřete společně s cukrem, postupně přidejte žloutky a namleté vlašské ořechy. Espresso smíchejte se smetanou, přidejte do krému, přilijte trochu rumu a vyšlehejte krém.
Připravte bílou kávu. Formu vyložte potravinářskou fólií a začněte vytvářet vrstvy. Piškoty před uložením do formy namáčejte do bílé kávy, skládejte je k sobě, poté potřete vrstvou krému a opět pokračujte vrstvou piškotů, dokud vám vyjdou suroviny. Dort nechte v chladu ideálně přes noc.
Zdroj: varimedobroty.cz, ireceptar.cz, slepicarna-blog.cz, kuchynelidlu.cz
Autor: Natálie Kabourková