Když se řekne ajvar, většina lidí si okamžitě vybaví pizzu. Ajvar totiž bývá nedílnou součástí tohoto celosvětově oblíbeného pokrmu. Není to ale pouze pizza, k čemu se dá ajvar použít.
Skvěle se totiž hodí i ke grilovanému masu, můžete si ho vychutnat společně s těstovinami nebo třeba do rizota. Kde se ajvar vzal a jak si ho připravíte doma?
Co je vlastně ajvar?
Zamysleli jste se někdy nad tím, co je ajvar? Pro někoho je to omáčka, pro jiného dip, pro dalšího pomazánka. Web Chasing The Donkey v tom má jasno:
„Ajvar je směs čerstvých červených paprik a lilku. Krása tohoto pokrmu spočívá v tom, že je tak všestranný a můžete si ho vychutnat jako součást mnoha jídel, jako jsou těstoviny, masové pokrmy, a dokonce i jako občerstvení s čerstvým chlebem,“ vysvětluje zmíněný web.
Historie ajvaru
Kde se vzal ajvar? „Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako srbský salát nebo srbský zeleninový kaviár,“ popisuje historii ajvaru web Wikipedia.
Dodává, že se ajvar po druhé světové válce se stal v Jugoslávii populární jako salát a dnes je oblíbený na Balkáně.
Ajvar je odvozeno od tureckého slova havyar neboli solené jikry. Nejdříve se slovo používalo v Srbsku pro domácí kaviár.
Kde všude ho lze využít?
Ajvar má široké možnosti využití. Již bylo naznačeno, že je skvělým základem na pizzu a lze si ho vychutnat společně s grilovaným masem.
Kromě toho je perfektní jako pomazánka na topinky, dopřát si ho lze také ve formě dipu, například k hranolkům nebo k oblíbeným nachos.
Jak si ho připravit?
Na přípravu ajvaru potřebujete 4 středně velké červené papriky, 1 středně velký lilek, olivový olej – asi 1/3 šálku, 2 (nebo více!) stroužky česneku, 2 čajové lžičky bílého octa, sůl a pepř.
Troubu předehřejte na 240 °C. Lilek nakrájejte na větší kusy a vyskládejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Papriky očistěte, pokrájejte na poloviny a přidejte k lilku. Vložte do trouby, kde pokrm nechte asi půl hodiny. Poté plech se zeleninou z trouby vyjměte a celý ho zakryjte igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií, aby se zelenina zapařila a šla lépe loupat.
Lilek i papriku zbavte slupky. Vše vložte do kuchyňského robota, přidejte olej, ocet, sůl, pepř a česnek a všechno rozmixujte. Směs přendejte na pánev, přiveďte k varu a za stálého míchání nechte půl hodiny vařit.
Zdroj: Chasing The Donkey, Wikipedia, Taste Atlas
Autor: Natálie Kabourková