Hanka Křížková nemá na pečení tradičního cukroví vůbec čas. Jediné, na co si najde chvilku, jsou její pověstné marokánky. S kolegy si každý rok doumlouvá směnný obchod, kdy ona rozdává marokánky a na oplátku za ně dostává vanilkové rohlíčky, košíčky nebo linecké cukroví. Multitalentovaná Hanka peče své marokánky každý rok na kila. Zkuste si je také upéct doma, není to vůbec složité.
Hanka Křížková se od dětství chtěla stát herečkou nebo zpěvačkou. Štěstí jí přálo a splnila si obojí. Můžeme ji znát z muzikálů, televizních seriálů nebo filmů.
Zpěvačka, herečka ale i kuchařka
Multitalentovaná Křížková je navíc mezi přáteli vyhlášenou kuchařkou. Když musela na operaci kolene, její kamarádka jí poradila, aby zvěčnila všechny rodinné recepty v knize.
Hanka tedy oslovila všechny známé včetně rodiny a vznikla tak její první kuchařka s názvem ,,U stolu s Hankou Křížkovou“.
Herečka a zpěvačka nejraději peče marokánky, které jsou oblíbené i u jejích přátel, s nimiž má zajetý každoroční vánoční směnný obchod. Rozdává marokánky a na oplátku dostává jiné druhy cukroví –košíčky, linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky.
Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Jako první si promíchejte 250 g cukru krupice s 250 g kandovaného ovoce, 250 g nasekaných ořechů a 30 g hladké mouky.
Dále 250 ml šlehačky přelijte do hrnce a nechte projít chviličku varem. Spařenou šlehačku nalijte do suché směsi a smíchejte.
Na plech si rozložte pečicí papír a pomocí malé lžičky tvořte ze směsi menší kopečky. Dávejte mezi ně větší rozestup, protože se kopečky rozlijí teplem spíše do tvaru placiček.
Takto vyskládané marokánky vložte do trouby, která je slabě zahřátá na 120 °C, a pečte asi hodinu.
Jakmile budou placičky chytat nahnědlou barvu, vyndejte plech z trouby a celý pečicí papír z plechu sejměte a dejte na linku vychladnout.
Čokoládovou polevu si vytvořte rozehřátím jedné čokolády na vaření. Ještě teplou s ní polejte upečené marokánky.
Zdroj: Český rozhlas Region, Novinky, Recepty
Autor: Denisa Richter